Село Баня стартира новият си уеб портал

За радост на всички жители, посетители и фенове село Баня стартира новият си информационен сайт портал - www.Selo-Banyа.com. Този сайт предлага актуална информация, новини, събития от село Баня и региона. Selo-Bany.com предоставя необходима информация за настаняване, престой и забавления в Баня, информация за хотели, мотели, къщи за гости, заведения, магазини, също така и всичко полезно от региона Банско, Разлог и околните населени места. Тъй като сайтът е нов и все още набира скорост всеки посетител може да предложи своя идея какво друго ще е добре да публикувяме на нашата страница, което би било полезно, необходимо или забавно за всеки посетител. Мненията си може да изпращате като попълните приложената тук - Контактна форма за връзка с редактора на сайта. Коментари и мнения по всякакви житейски теми, идеи и лично виждане можете също да оставяте в този блог сайт на село Баня, който е в свободен стил и достъпен за всеки посетител.

На кого дължим новата интернет придобивка - Selo-Banya.com

Новият интернет портал на село Баня беше проектиран и се осъществи благодарение на нашият съгражданин Радко Александров, който финансира изцяло идеята, изпълнението и поддръжката на проекта. Редакторът на сайта проведе кратко интервю с Г-н Александров и то протече така:

"Г-н Александров от къде ви дойде идеята да създадете този уеб портал ?
- Ами ще бъда честен с вас. Аз съм роден и отраснал в Баня и то е моето любимо село. Чувствам се много добре тук и искам Баня да е из между първите селища по развитие в региона. Това обаче може да се осъществи ако се работи настоятелно в насока популяризирането на селото и възможностите, които то предлага в момента и тепърва предстои да предложи на своите жители и посетели. От една година проучвам присъствието на обема информация за Баня в интернет пространството и установих, че тя е много оскъдна и в повечето случаи неточна, като е представена в чужди онлайн медии. Така се зароди идеята ми за стартирането на уеб сайт, който да носи името на село Баня и логото (герба) на селото, а именно изображение на воден извор, което е отличително за Баня.

Г-н Александров колко сериозно гледате на развитието на новият уеб сайт на село Баня ?
- Аз съм търпелив упорит човек и знам, че добрите неща изискват своето време, но съм категоричен, че ще направя всичко възможно новият ни сайт да зaработи ефективно и да стане наистина популярен и полезен на местните хора и всички посетители на Баня. Аз имам големи надежди в развитието на селото, а то задължително ще стане чрез масово присъствие на ценна и качествена информация в интернет, присъствие на реклама в други медии и налагане на Selo-Bany.com като отличителен знак на един бъдещ световен SPA курорт, в какъвто Баня има пълният капацитет и възможности да се превърне. И точно тук искам да благодаря на фирма Exsisto Ltd - дизайнерска компания от гр.София, която изрази съпричастност към моята идея за изграждането на този обширен портал и ми съдейства, като изработи най-важната част от структурата на новият уеб сайт на село Баня на много преференциални цени без да иска нищо в замяна.

Г-н Александров виждате ми се доста оптимистично настроен за успешното развитие на Баня като курорт. Кое ви кара да защитавате тази ваша теза ?
- Да наистина съм оптимист за успешното развитие на Баня. Ако погледнете географското ни разположение и изобилието на минерални извори в землището на селото би трябвало да се досетите, че това място е било гордост за дедите ни и може да бъде такова и за съвременните поколения. Това обаче няма да стане с вълшебната пръчица на илюзионист. За тази цел е необходимо да се внуши на хората от Баня, че трябва да се амбицират в посока развитие. Ако всички ние желаем това да се случи трябва да вярваме е себе си и да се борим за постигането на целите. Трябва да създадем силно гражданско общество, което да е готово да отстоява собствените си права и позиции. Необходима е някаква форма на гражданско сдружение, което да е като буфер между местните граждани, държавната администрация и настоящите и бъдещи инвеститори в Баня. Необходимо е да знаем, че не може да очакваме само да дойде голяма компания и просто да хвърли парите си в Баня, защото ги има в излишък. Това е едно остаряло мислене, което трябва да се изкорени и да помислим не само как да привлечем повече подходящи инвеститори, но и как да им съдействаме да оцелеят на местна почва.

Как точно имате в предвид да помогнем на инвеститорите да оцелеят ?
- Ами трябва да се намери някаква форма за обществено въздействие и прозрачност в отношенията между община Разлог и инвеститорският интерес към Баня. Възможно е компанията "Х" да желае да инвестира средства в селото. Поради зависимостта от няколко административни звена на общинско ниво, които издават редица разрешителни и мнения за такива фирмата кандидат може да бъде принудена да приеме някакви условия за поемане на определени ангажименти, като сключи договорни отношения с община Разлог или кметство Баня. До тук добре, но ако една от страните на спази клаузи от договора, то нещата отиват вече в грешна посока. Стига се до конфликт на интереси, спиране на финансиране, от което не губи само страна по подписаният договор, но губим и ние като жители на Баня, защото се лишаваме от реална инвестиция. Идеята ми е, че ако има регистрирано гражданско сдружение в Баня, то ще има силата не само да изисква прозрачност в отношенията Администрация - Инвеститори, но и реално да участва в управлението, като търси отговорност на кметство и община, а също и на самите кметове. Такава форма на гражданско присъствие в политическите решения на местното управление ще допринесе за повече контрол и влияние в защита на обществото. Такова обществено влияние ще покаже на инвеститорите, че Баня е населено място с характер, а в същото време ще ги накара да се почувстват по-сигурни.

 

Статия: Редактор на Сайтът на село Баня

Валутни курсове

  • 1.95583