Разлог е град в Югозападна България

Разлог снимка панорамен изглед фотогалериа

Разлог е град в Югозападна България, разположен в разложката котловина само на 5 км от ски център Банско и 5 км от балнеоложки и SPA курорт село Баня, което спомогна за развитието на туризма и в Разлог. Град Разлог е общински административен, културен и икономически център на региона. До 1925 г. градът носи името Мехомия, след което е кръстен на едноименната котловина Разлог.

История на Разлог

За първи път Разлог като име и населено място се споменава в писмените извори през 1019 година в дарствена грамота на византийския император Василий II Българоубиец, като част от Велбъждката епископия. През 19 век Разлог е на подчинение на Неврокопската кааза на Османската империя. В "Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника", издадена в Константинопол през 1878 година се отразява статистика от 1873 година, в която Мехомия (Mehomia) е посочено като паланка (селище) с 405 домакинства.

Културно наследство и забележителности в Разлог

Исторически музей Разлог Парапунова къща

Разлог има интересно битие и богата култура. В архитектурен план са запазени 41 сгради от типа разложко-чепинска къща. Повечето от тях се помещават на площад "Македония" и на ул. "Възраждане" в град Разлог. Забележителни са Парапуновата къща, превърната в Исторически музей (виж фотогалерия), както и етнографски музеен комплекс Кипрева къща, където има екпозиция на стари занаяти и костюми от фолклора, изтъкани в района. Община Разлог е известна със запазените тракийски паметници на културата в землището на село Баня. Открити са мраморни плочи, останки от крепости, манастири и църкви, които можете да посетите докато сте на почивка в Разлог.

Разлог туризъм настаняване планински преходи

Забележителен паметник на културата е старата църква “Свети Георги” от 1834 г. , която изумява с красивия си стенопис и таблен иконостас, украсен с живопис и частично с дърворезба. Затова и старата църква впечатлява повече с изумителните си фрески, отколкото с външната си фасада. За онези туристи, които предпочитат да си отдъхват с разходки из природата, могат да разнообразят почивката си с маршрути, които ще ви заведат до природни и исторически забележителности, като защитените територии Круше и Изтока, местностите Калята и Бетоловото в Пирин планина, както и Столоватец, Катарино и Перивол в Рила. Самата Разложка котловина се слави също като богата на топли минерални извори. Най-популярни са изворите на село Баня. Минералнаи води има също в село Елешница, Катарино и Ръждавец в близост до село Бачево.

Туризъм в Разлог и региона

Разлог голф кънтри клуб Кулиното

Град Разлог е едно от селищата в Разложка котловина, силно повлияни от бурното развитие на туризма в ски център Банско, балнео и SPA туризма в село Баня и околностите. Разположението на Разлог е благоприятно за подстъпи към всички известни туристически дестинации в региона и икономическият растеж на града се увеличи многократно през първото десетилетие на 21-ви век.

Голф клуб Разлог Голф турнир

Поради тези обстоятелства в Разлог и близките атрактивни местности като Катарино и Кулиното се построиха много реномирани хотели. Най-впечатляващият проект е Пирин голф & Кънтри клуб - 5 звезден комплекс, който продава и отдава под наем ваканционни имоти, луксозни търговски площи и управлява голф игрище от международно ниво. Разположен на площ от 150 хектара, в близост до световно известния ски курорт Банско, комплексът предлага уникалната възможност за съчетаване на голф и алпииски ски спорт като предпоставка за целогодишна заетост и висока инвестиционна възвръщаемост и полезност за собствениците на имоти.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583