Географско разположение на Добринище

Добринище Пирин Безбок Гоце Делчев

Добринище е малък град в Югозападна България, Област Благоевград, влиза в юрисдикцията на Община Банско. Разположен е на 842 м.н.в., в подножието на Северен Пирин. Наброява около 2 800 постоянно живеещи жители (ГРАО - 2010г.). Намира се на 13 километра от село Баня и Разлог, на 40 км от Якоруда и Симитли, на 60 км от Благоевград, 40 км от Гоце Делчев, 160 км от София, Пловдив и около 150 км от Драма/Гърция. От тук тръгва известната атрактивна теснолинейна ЖП линия Септември - Добринище, която е построена през 30-те години на 20 век.

История на Добринище

Изглед снимки Добринище басейн планина

Както и останалите селища в региона, така и в Добринище са открити доста архитектурни находки от различни исторически епохи. Тук също са намерени надгробни могили и следи от средновековни погребения, основи на древни жилища, оръдия на труда, керамика, антропоморфни фигури и др.

Плувен минерален басейн Добринище

По време на първите години на османското владичество, населението на Добринище е напуснало домовете си, за да намери спасение високо в Пирин планина. Така Добринище изчезва и близо около 100 години името му не се споменава никъде. Към край на XV век по времето на султан Баязид II (1481 – 1512 г.) в турски документ Добринище е вписано като селище, което се отнася към Неврокопска нахия (кааза, околия). Селото е споменато в османски извори от 1605 година като Добрущене. Според някои учени етимологията на името Добринища е от първоначалния патроним на -ишти от личното име на влиятелен човек на име Добрин.

Културно наследство и забележителности в Добринище

Църква Добринище забележителности

Църквата "Св. Св. Петър Павел" е една от основните забележителности в Добринище. Тя се намира в центъра на града. Построена е през 1835 г. и е обявена за паметник на културата с особена архитектурна стойност. По-късно към нея е пристоена камбанария. На около 3 км югоизточно от Добринище се намира манастир "Свети Пантелеймон", основан през 20-те години на миналия век. Представлява комплекс от черква, жилищна и стопанска сграда и е обявен за паметник на културата.

Старинна каменна икона църква Добринище

На няколко километра западно от Добринище се намира църквата Успение Богородично, която датира от 1684 г. Църквата е била разрушавана два пъти – при османските нашествия (възстановена XVIII-XIX век) и по време на Балканската война 1912-13 година (възстановена 1915-16 година). През 1980 година църквата рухва, но е възстановена 1985 година. За съжаление са запазени само 4 царски икони и 1 каменна икона с ктиторски надпис от първата половина на XIX век. По течението на Добринищка река се намира басейн с минерална вода, известен като "римско банче". Заслужава да се види още водопадът Свети Никола, а тук се намира единствената по рода си в България градина за пирински еделвайс на Иван Парин.

Туризъм в Добринище и региона

Ски сноуборд лифт Добринище Безбог

Добринище е известно със своите 17 минерални извора, с температура на водата 30-43°С. Изградени са няколко балнеоложки и SPA хотели, които привличат посетители целогодишно. Високо над града има прекрасни условия за зимен и летен туризъм. Съществува любителска ски писта със седалков лифт, който работи и през летните месеци за любителите пешеходци, решили от тук да поемат към високите върхове на ПиринГолямата Мочара

Хижа Безбог Добринище езеро Пирин

От тук тръгват маршрути към хижа Безбок (2236 м.) и едноименния връх, връх Полежан и циркуса, в който се намират Полежанските езера, Попово езеро, циркусът на Самодивските езера, Рибни езера, Кременски езера и Камелишки езера. Известен преход е Безбожко езеро – хижа Демяница. От хижа Безбог се тръгва на югозапад като се минава край Самодивските езера и между върховете Самодивски връх и Малък Полежан. За около 2 часа се стига до Валявишките езера. От там по поречието на река Демяница и се стига до хижа Демяница. Туристите се радват на прелестни красоти и невероятна панорама в сърцето на Пирин планина. От Добринище тръгва и един от най-атрактивните преходи в планината, който минава през красиви езера чак до заслон Тевно езеро.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583