Добърско - Географско разположение

Добърско панорама снимка Рила планина

Добърско е високопланинско село в Югозападна България, влиза в юрисдикцията на Община Разлог. Разположено е в южните склонове на Рила планина, 1050 метра надморска височина, от където започва защитената територия на Национален парк Рила. Добърско e oтдалечено на 170 км от София и Пловдив, 70 километра от областния център Благоевград и Гоце Делчев, на 80 км от Велинград, на 13 км от село Баня, на 18 от Банско и Разлог. Старинно българско селище с характерен диалектен говор от западно - югозападното българско наречие.

История на Добърско

Село Добърско автентични български носии

Добърско се споменава за пръв път като подвластно на Рилския манастир в Рилската грамота на цар Иван Шишман от 1378 г. под името Гнидобрадско. Според легендите ослепените след битката от 1014 г. Самуилови войници, които се насочват към Рилски манастир, но по пътя ги застига зима и се заселват в Гнидобрадско, тъй като тук намерили облекчение от лечебната вода от аязмото в двора на църквата "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", която датира от 1614 г.

В джелепкешански регистър от 1576 година Добърско е отбелязано под името Гнидобронска като вакъфско село. През втората половина на XVII век Добърско е икономически водещо селище в Разложката котловина, поради силно развитото жовотновъдство. По пасищата му се отглеждат големи стада добитък, който бил желана разменна стока на Юг.

Културно наследство и забележителности в Добърско

Църква Св Теодор Тирон Стратилат

Най-ценната и впечатляваща културна забележителност в село Добърско е петвековната старинна църква "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", която е построена през 1614 година от заможни чорбаджии от планинското село. Невероятните стенописи и автентична архитектура на храма го превръщат в един от най-ценните образци на българското изкуство и той не напразно е един от 100-те национални туристически обекта. Църквата е функционираща и е ценен паметник на културата и е под защитата на ЮНЕСКО.

Не по-малко впечатление прави другата функционираща църква в Добърско - храм "Свето Сретение Господне", която официално датира от 1860 г., но се твърди, че е доста по-стара. В нея има замайващи стенописи и дърворезби от известната Банска художествена школа. Именно тези два паметника на културата са една от причините за големият интерес на туристи от цял свят, които посещават Добърско целогодишно.

Туризъм в Добърско и региона

Селски туризъм Добърско екопътеки Рила

Добърско успешно си пробива път в селският туризъм напоследък. Интересна атракция е посетителския център "Добърско", който се намира на изхода от селото по посока Национален парк Рила. Там е изнесена интерпретивна експозиция за глухаря, рилската иглика, традиционни сувенири и рекламни материали. Ще ви почерпят с планински билков чай приготвен на пясък, може да наемете водач за кратки планински преходи по маршрут в Рила и Пирин планина и много други забавления от региона.

Екотуризъм Рила планина Добърско Щрокалото

Благоприятна е и близостта на село Добърско до популярния балнеокурорт Баня и ски център Банско, разположени на 18 км северно от планинското село. Отсядайки в Добърско веднага ще почувствате силата на чистият планински въздух а красивата гледка към долината ще замае погледа ви. Много от местните жители предлгат в къщите си подслон за туристи, което е истинско преживяване. Ще почувствате самобитният живот, селската обстановка, мирис на трева, прекрасната песен на чучулигата. За любителите на планинските преходи от тук започва раят. От тук минават много маркирани екопътеки в посока най-красивите места в Рила планина. Най-близката забележетелност от центъра на селото е живописния 30 метров водопад "Щрокалото".

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Полезни връзки: Възход за селският туризъм

Валутни курсове

  • 1.95583