Белица - Географско разположение

 

Белица Семково Рила планина езера

Белица е малък град (3 300 жители) разположен в Югозападна България, в подножието на Рила планина. До там се стига с отклонение от 4 км от главен път БанскоВелинград. В близост са градовете Разлог, Банско и Якоруда. Белица отстои на 173 км от София и 150 от Пловдив, на 72 км от Благоевград и 60 км от Гоце Делчев. Релефът е планински и полупланински, обхваща части от Рила и Западните Родопи, както и долината в горното течение на р.Места.

История на Белица

История Белица Семково туризъм паметници

В далечната древност в различни местности около сегашна Белица е имало малки паланки от келтски и тракийски произход, по-късно завладяни от Римската империя, за което свидетелстват множество открити в региона старинни гробници и останки от селища. За първи път Белица като населено място се споменава през 1576 г. в Турски документи по събирането на данъци от двете села Беличе и Баля, Беличе Изир. В края на XVII век по време на помахамеданчването, двете села се обединяват и образуват днешна Белица.

Културно наследство и забележителности в Белица

Белица читалище концерт програма ансамбъл

Белица има свой Исторически музей, в който е показана голяма етнографска изложба-базар на местни фолклорни тъкани, занаятчийски произведения и ценни исторически находки. Историята е запазила във времето името на йеромонах Евтимий, който още през 1718 г. е преподавал в Белица наустница и псалтир, което е доказателство, че в Белица е имало килийно училище още през XVII век. Църквата "Св. Димитър" е най-старата постройка в Белица и датира от 1716 г. Другата църква "Св. Георги" е символ на Белица и е изградена през 1833 – 1835 г. Една от най-важните институции в живота на гражданите на Белица обаче е читалището. То е основано през 1885 г. от опълченци, завърнали се от освободителната за България руско-турска война.

Туризъм в Белица и региона

Семково почивка планина хотел хижа

Една от туристическите дестинации в региона е курортната местност Семково, разположена високо в Рила планина на 16 километра северно от град Белица, където има малки любителски ски писти и няколко хотела, почивни станции и вили за гости. На височина от 1750 м. се намира хижа Семково. На 1,30 ч. от хижата се намира Сухото езеро, а в северозападна посока от върха са разположени Скалишки езера, Вапски езера, Чернополянски езера. На северозапад и север от курорта са Ангелов връх, Голям мечи връх, Узуница, Черна поляна, Павлев връх, Лопатишки връх, Канарата, Реджепица, Вапа, Аладжа слап, Средния връх.

Парк мечки Белица dancing bears

Друга известна и много посещавана забележителност в град Белица  е атрактивният Парк за реадаптация на танцуващи мечки, минирезерват за бивши питомци на цигани-мечкари. Стартира през май 1999 г. Идеята е животните, традиционно използвани от циганите мечкари за събиране на подаяния (просия), да бъдат върнати в естествената си среда. Паркът за танцуващи мечки се финансира от Фондация Четири лапи.

 

  Фотогалерия парк мечки
  Снимки от Парк за танцуващи мечки

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583