Банско е град в Югозападна България

Банско снимки забележителности къщи

Банско се намира в Югозападна България, Област Благоевград, административен център на Община Банско. Разположен е на 927 м.н.в., в подножието на Пирин планина (Северен Пирин). Наброява около 8 500 души постоянно живеещи (ГРАО - 2010г.). Намира се на 5 километра от село Баня и Разлог, на 30 км от Якоруда и Симитли, на 50 км от Благоевград и Гоце Делчев, 156 км от София, Пловдив и Драма/Гърция. От тук минава известната атрактивна теснолинейна ЖП линия Септември - Добринище, която е построена през 30-те години на 20 век.

История на Банско

Банско Неофит Рилски къща музей

В далечно минало Банско е било селище, преминало през няколко исторически епохи. Множеството археологични останки от антични крепости, средновековни погребения, надгробни могили открити в землището му свидетелстват, че мястото е обитавано последователно от няколко различни култури като траки, римляни, византийци и славяни. Смята се, че Банско е основано като селище около ІХ-Х в. В средата на ХVІ в. в османски регистър на джелепкешаните (овцевъди) Банско съществува под името Баниска. До ХVIII век банскалии са били предимно занаятчии и животновъди. По река Глазне се изграждат много воденици, дъскорезници с водна тяга, валявици и тепавици, табахани за щавене на кожи (работилници).

Културно наследство и забележителности в Банско

Банско къща Ловна среща музей

Банско има над 130 архитектурно-исторически паметници на културата, от които 7 с национално значение. Регистрирани са над 100 археологически обекти. Банско разполага с една от най-добрите и отлично функциониращи музейни мрежи в страната. В тях са събрани предмети на бита от различни епохи, археологически находки, етнографски материали, самобитни носии, старопечатни книги, ръкописи, оригинални икони, дърворезби, автентичен снимков материал.

Тодева къща Банско стария град

Много от старите къщи в Банско са паметници на културата, дори някои влизат в Стоте национални туристически обекта. По-известни са къща - музей Никола Вапцаров, къща - музей Неофит Рилски, Велянова къща, Сирлещова къща, Хадживълчовата, Хаджирусковата, Тодева къща, църква Св.Троица и др. В стария Хилендарски (Рилски) метох през е уредена постоянна изложба на икони образци от Банската иконописна школа - ярка част в българската култура от XVIII - XIX век.

Банско ски писти център туризъм

Туризъм в Банско и региона

Регионът на Банско е изпълнен с разновидни туристически дестинации. На Юг от града е Пирин планина и НП Пирин със своите неограничени възможности за летен и зимен туризъм. Богата флора и фауна  в тази част на планината привлича хиляди пешеходци туристи целогодишно да се наслаждават на прелестните върхове.

Банско планински преходи Пирин Вихрен

Другият популярен вид туризъм в Банско е ски спорта. Това бе една стара традиция, която през последното десетилетие превърна Банско и регионът в световно известна зимна дестинация. Най-високата точка на ски центъра е 2560 м.н.в., а най-ниската 1000 м. Общата дължина на ски пистите и ски пътищата е 78 км, от които за начинаещи са 35%, 40% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата. Ски сезонът е гарантиран от декември до май благодарение на 170 оръдия за изкуствен сняг TechnoAlpin и снегоутъпкващи машини Kassbohrer. Ски центърът предлага и 16 км ски път, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с града. Функционират още кабинкова въжена линия с капацитет на кабинка до 8 души, един 6-седалков лифт, шест 4-седалкови лифта модел Doppelmayer, един 3-седалков лифт Poma, шест ски влека и десет детски ски влека.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583