Майстор дърворезба Баня Емил Стипцов

Майстор Бай Миле (Емил Стипцов) изработва дърворезбовани авторски мебели за колекционери и за дома, църковни иконостаси, украшения с дърворезба, резбовани сувенири от дърво с висока творческа стойност, като в тях вмъква отделни резбовани елементи и илюстрации изцяло ръчно изработени от различен вид дървесен материал по предварително зададен модел или дизайнерска идея на майстора. Майстор Бай Миле крие зад себе над 30 годишен опит в изработката на уникални мебели и разновидни дърворезби. Много стари и нови църкви в региона и страната са украсени с дърворезбован "Иконостас", "Олтар", "Архиерейски трон", "Царски двери" саморъчно резбовани от Майстор Бай Миле.

Майстор Бай Миле - истинското му име Емил Г. Стипцов е роден през 1961 г в село Баня. Още от малък обича да се заиграва с джобно ножче и парче дърво, от което се опитвал да направи фигурки. И така по-късно разбира, че у себе си има заложена дарба и от забавно хоби дърводелството и дърворезбарството се превръщат за него в начин на живот. Сега негови произведения са монтирани в много домове, офиси, църковни храмове и изложбени витрини.

 

Виж фотогалерия

 

Изработката на дърворезби с висока стойност е изкуство

Майстор Миле Стипцов църква Баня

Изкуството в общи линии представлява ползване на впечатления, знания и умения за творческа изява на субективните представи на твореца за себе си и за света. То е умението за представяне на определена информация на зрителя или слушателя посредством една от формите на естетическо възприятие и възпроизвеждане на света. То е също така форма на обществено съзнание и съставна част от културата на човечеството. Продукт е на различни човешки дейности като например живопис, графика, музика, кинематография, театър, балет, опера, литература и други.

Майстор Бай Миле не изработва изделия серийно производство. Острият ум и сръчните му ръце сътворяват уникални произведения, които със сигурност не се повтарят и могат да се нарекат изкуство. В интервю пред репортер на Selо-Banya.com известният и уважаван банялия споделя:

- "Има моменти, когато с дни наред просто не ми идва идеята и не мога да продължа работата си. Тогава отивам на чист въздух някъде в планината или в боровите гори около Баня. След изморителна разходка на тишина из красивите околности някак си ми идва муза и отново се връщам на "бюрото" си със свежи идеи. Думата изкуство е свързана с определението изкусен – някой, който прави изкуство, талантлив, способен да извърши фини неща с ръцете си, вдъхновен от нещо или от някого, пълен с Духа на Бога. Такъв е бил Веселеил от Стария завет, за да извърши поръчаното от Бог художествено оформление на скинията."

 

Архиерейски трон църква село Баня дърворезба
Архиерейски трон църква село Баня дърворезба
Архиерейски трон църква село Баня дърворезба
Архиерейски трон църква село Баня дърворезба

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Валутни курсове

  • 1.95583