Time Warner предлага да купи Big Brother

Медийният конгломерат Time Warner е отправил предложение за закупуване на холандската компания Endemol за 1.3 млрд. долара

13 Декември, 2011

Медийният конгломерат Time Warner, в който влизат компании като Warner Bros. и CNN, е отправил предложение за закупуване на холандската компания Endemol на стойност 1.3 млрд. долара, съобщава SFGate.

 

CNN изяви желание да купи Big Brother Time Warner предлага да купи Big Brother © скрииншот: Selo-Banya.com

 

Медийният конгломерат Time Warner, в който влизат компании като Warner Bros. и CNN, е отправил предложение за закупуване на холандската компания Endemol на стойност 1.3 млрд. долара, съобщи SFGate - престижно онлайн издание от Сан Франциско.. Кандидат купувачите предлагат да изплатят в брой сумата за продуцента на Big Brother, Deal or No Deal (Сделка или не), Total Makeover (Пълна промяна).

В момента Endemol се опитва да преструктурира заемите си, които до този момент са над 2.8 млрд. евро. Сега компанията е собственост на един от нейните съоснователи - Джон Де Мол, който през 2007 г. заедно с притежаваната от Силвио Берлускони Mediaset поеха изцяло контрола върху дружеството, което бе създадено през 1994. Сумата на сделката тогава бе за 2.8 млрд. евро

"Ключовият въпрос сега е дали Mediaset (MS) и Clessidra ще се завърнат и ще се опитат да предложат повече от Time Warner", казва Клаудио Аспеси, анализатор от Stanford C Bernstein. Към момента акционерът Mediaset и Clessidra бяха предложили да инжектират 200 млн. евро в Endemol, с които компанията да покрие задълженията си поне частично в замяна на 51% акционерен дял, отбелязват запознати с преговорите, цитирани от SFGate.

Mediaset няма да се състезава за Endemol, ако бъде обявен търг за компанията, каза на 24 ноември зам.-председателят й Пиер Силвио Берлускони. Днес говорителката на компанията отказа коментар, посочва Bloomberg. "Все още не смятам, че Mediaset иска да изгуби Endemol", казва Аспеси. "Ако те имат някакво усещане, че партньорите им в Endemol са заинтересовани от възможността да продават, ще бъдат под известно напрежение, за да решат какво да правят", добавя той. "Ние оставаме фокусирани върху разговорите ни със заемодателите, които са на финалната права", казва говорителят на Endemol.

Endemol е създадена през 1994 г. от Джон де Мол и телевизионният продуцент Йооп ван ден Енде. През 2007 г. тя бе купена от консорциум, в който участваше компанията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони Mediaset, инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc. и Cyrte Fund II BV – инвестиционна компания основата от Джон де Мол. Сделката е била финансирана със заем в размер на 2.8 млрд. евро.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583