ОЛАФ изрази загриженост за малкото издадени присъди у нас

19 октомври, 2011

Брюксел - Политическият директор на Европейската служба за борба с измамите с фондовете на ЕС (ОЛАФ) Никълъс Айлет изрази днес загриженост за способността на съдебната система в България да произнася присъди.

 

Евро фондове финансиране злоупотреби съдебни дела © Снимка: интернет, скрииншот: Selo-Banya.com  

Голяма загриженост за способността на съдебните власти в България да произнасят осъдителни присъди по доказани измами с еврофондове, изрази в сряда политическият директор на Европейската служба за борба с измамите със средства от фондовете на ЕС (ОЛАФ) Никълъс Айлет. Той представи тревожният годишен технически доклад на ОЛАФ за водените проверки и разследвания в страните от ЕС по съмнения за злоупотреби с европейските пари, в който България отново е рекордьор и отново по измами в областта на земеделието и селското стопанство.

Страната ни остава на първо място сред другите членките на ЕС с 81 водени разследвания и други сходни действия до края на 2010 г. по случаи със съмнения за злоупотреби с европари. Общо 61 от разследваните случаи за измами в България са в областта на земеделието, сочи криминалната статистика на ОЛАФ. Общо в ЕС за миналата година са разследвани 419 сигнала, а в кандидатите за членство в Общността - Хърватия, Исландия, Черна гора, Македония и Турция – 14. Айлет отбеляза, че ОЛАФ разчита на подаването на сигнали, защото "не може да разследва всеки". По думите му за България много от докладваните случаи са именно от властите, докато на пример за Румъния разследванията се водят основно по информация, подадена от европейските служби. Сигналите от България стават по-позитивни, коментира Айлет по повод сътрудничеството с властите в София.

Очаквайте повече подробности по доклада на страниците на инфо порталът Selo-Banya.com

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583