13 Октомври, 2011

M-TEL Bob или мъжете в синьо София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе! Нова промоционална услуга или пакет на мобилния оператор предстои да бъде обявен и рекламиран днес. През последните 10-ина дни младежи в сини костюми заливаха най-големите градове на страната. 

 

M-tel Bob paket bez taksa © снимка: Selo-Banya.com  

BOB, BOP или БОБ новата M-TEL услуга

Както ви споделихме в предишната си статия за 'Мъже в сини костюми и шапка' - млади мъже в синьо облекло масирано 'нападаха' оживени места в големите градове на България - градския транспорт, молове, търговски улици и др. Предвижданията на минувачи и блогъри бяха доста различни. Някой смятаха, че това е някаква гейска организация, други се съмнявах за предизборна кампания, трети предполагаха, че това е някаква поредна рекламна кампания на нов продукт, но малцина бяха онези, които всъщност знаеха или поне предполагаха нещо конкретно. Както ви споделихме още преди няколко дни, екъпът на Selo-Banya.com още от самото начало имаше информация какво всъщност е явлението 'Мъже в синьо обикалят и питат къде е Bob'.

Издънката на M-TEL и какво знаем ние за рекламата

Идънката на M-TEL или както мнозина ги наричат МЕНТЕЛ започна още преди няколко месеца, когато мобилния оператор започна внедряването на новата си система за обслужване на клиенти и нови екстри към тази услуга. Много хора изпаднаха в прединфарктна ситуация, когато малко по-късно получиха по няколко сметки наведнъж. То не бяха обикновени и нормални сметки, а бяха яки подигравки спрямо потребителите на МЕНТЕЛ. Имаше хора, които получиха уведомления, че дължат на телефонния оператор сметки от порядъка на 500 лв и нагоре при положение, че ползват пакети за разговори на минималната месечна такса от 6.99 лв и не говорят повече от това, което включва самият пакет.

Издънката на МЕНТЕЛ в тази рекламна акция беше, че фирмата която е ушила костюмите не е обещала да запази тайната. Освен това фирмата-производител е поставила етикет от вътрешната страна на всяко сако от сините костюми, на който е написано М-тел. Е разбира се това, което не се постига с малко 'усилия', се постига с повече 'усилия'. Така екипът на Selo-Banya.com вложи повече усилия научи някои неща от конкретните хора, участници в подготовката на 'тайната рекламна кампания'.

Освен това на сайта на мобилния оператор вчера беше публикувана статия, с която М-тел се опитват да смекчат вината си за поднесените несгоди спрямо своите клиенти през последните няколко месеца. 'Служителите в Мобилтел записаха видеопослание към клиентите на компанията, което да се разпространи в социалните мрежи за видео споделяне. Над 500 служители се събраха, за да благодарят лично на клиентите и да изразят своята съпричастност към тях под формата на сърце. Във видеото служителите на М-Тел благодарят искрено за търпението и разбирането през последната нелека за тях и за клиентите година, описвайки трудностите, през които са преминали', гласи текста на статията.

Статията продължава така:
'Наред с това, Мобилтел въвежда последните тенденции в обслужването на клиенти, предлагани отскоро от оператори като Vodafone и A1. От днес стартира нова услуга за всички притежатели на т.н. умни устройства, телефонна линия 088 1881. Чрез нея клиентите ще получават специализирана помощ и консултация по всякакви въпроси за смартфони и таблети. Всеки, който има желание да се възползва максимално от възможностите на своя смартфон, вече ще има къде и на кого да зададе въпросите си. Линията ще е на разположение на клиентите всеки ден от 08:00 ч. до 21.00 ч. Мобилтел инвестира в специализирано обучение на своите специалисти, които ще разясняват спецификациите и характеристиките на различните устройства, тяхното меню и основните им функции, независимо от операционната система на устройството. Те ще са личните експерти на изкушените от новите технологии и за най-често използваните приложения, предлагани през официалните виртуални магазини. Пак от днес Мобилтел въвежда нов срок за обслужване на клиентите – 7 работни дни за отговор на запитвания и оплаквания. Новата стъпка в полза на клиентите е продиктувана от усилието на компанията да улесни комуникацията с тях и да удовлетвори максимално очакванията им за бързо и качествено обслужване. Новият срок е възможен поради оптимизацията на процесите вътре в компанията'.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583