Facebook - начин на живот. Какво не трябва да публикуваме?

Семеен фото албум, видео клипове, снимки на приятели

Последно актуализиране: 26.03.2012

Facebook семейни снимки албум деца
Редакторският екип на сайтът на село Баня с тревога установяваме, че Facebook e неразделна част от живота на все повече семейства в България. Няколко поколения публикуват клипове, отбелязват снимки и пишат коментари в профилите си. Макар че подрастващите се смятат за най-уязвимата група онлайн, често те познават правилата за сигурност много по-добре от родителите си, бабите и дядовците. В САЩ 90% от двегодишните деца имат неволно присъствие в Интернет чрез дейността на родителите в мрежата. Това присъствие може да бъде опасно въпреки повече от добрите намерения на родителя.

Опасно ли е публикуването на детски снимки в интернет

Facebook снимки профил бебета деца
Бих си позволил да ви дам един съвет! Настоявайте приятелите ви и учителите на вашето дете да не качват негови снимки, а още повече вие не си позволявайте да качвате снимки на вашите и на чужди деца! Един компромисен вариант за споделяне на детски снимки във Фейсбук e да ограничите видимостта им само до определен списък от хора, в които да влизат най-близките ви роднини и приятели. Може да си направите списък в Приятели/Настройки на приятели/Създаване на списък/ и да въведете името на списъка в Споделяне на албума с/Персонализиране/Направи видим за/. Това обаче пак не решава нещата, защото всяка снимка във Фейсбук има свободна опция за сваляне и ваш близък може неволно да публикува ограничените снимки в неговия профил, което пак ги прави публично достояние.

Ето и няколко правила за родители:

1. Не публикувайте снимки и клипове на чужди деца.
2. Не публикувайте информация за пътувания, работно време или срещи, които дават информация за времето, през което детето ще е само.
3. Не публикувайте голи или полу-голи снимки или клипове на вашето или нечие друго дете. Има хора/маниаци, които смятат подобни снимки за възбуждащи и може да злоупотребят с тях. Това е детска п-о-р-н-о-графия.
4. Избягвайте да публикувате снимки/клипове на детето ви в мрежи като Фейсбук, Twitter, Flickr, Youtube, Vbox7 дори и да сте заключили профила си само за познати. Престъпленията срещу деца най-често се извършват от познати хора.
5. Избягвайте да отбелязвате снимки и да пишете коментари, ако детето ви е гласувало доверие да сте "приятели" във Фейсбук. Това може да бъде причина за подигравки от страна на приятелите му.
6. Ако детето не иска да сте приятели във Фейсбук, не го изнудвайте, а потърсете причината. Дори да ви приеме против волята си, Фейсбук предлага много възможности да ви изолира, за да не виждате определени снимки и коментари.
7. Водещите експерти по интернет безопасност са категорични, че доверието и общуването между деца и родители играе най-важна роля за безопасността на децата в мрежата.

Фейсбук-родители създават бебешки профили със снимки

Facebook профили малолетни деца снимки
В началото на м.Юни тази година от Facebook изтриха за пореден път профил на малко бебе в мрежата и предизвика разгорещена дискусия сред потребителите дали крайната мярка е справедлива или не. Семейство от Тексас създава страница на бебето си няколко месеца преди да се роди, за да съобщи на близки и приятели добрата вест и за да споделя новини и събития около развитието на бременността. На профила си нероденото бебе има дори снимки от видеозон, изследвания и др. Въпросното бебе е успяло да събере над 360 приятели, преди профилът му да бъде изтрит. Това семейство не са единствените родители, които са избрали Фейсбук за първа стъпка в социализацията на детето. Според проучване на компанията за интернет безопасност AVG около 8% от малките деца имат профил във Фейсбук преди да навършат 2 години, а 7 % имат дори собствен e-mail адрес. Само 1 от 10 деца няма онлайн присъствие през първите две години от живота си, което според мен е много тревожно.

 

За или против Фейсбук-бебетата

 

Много родители са разгневени от политиката на Фейсбук да изтрива профили на деца под 13 години. Най-популярната мрежа дава възможност на родителите да споделят лесно и бързо радостта от детето с близки и роднини. Страницата във Фейсбук е и дневник на живота на малчугана, който пази скъпи спомени, които иначе биха избледнели с времето. Отделният профил на детето дава възможност на родителя да публикува снимки и коментари, без да притеснява Фейсбук приятелите си, които не са заинтересувани. Дори и когато детето няма собствен профил, негови клипове и снимки присъстват в профилите на родителите, а понякога дори и в страници на Фейсбук конкурси. Вие съгласни ли сте вашето дете да има собствен профили и снимки в социална мрежа ?

 

Наистина обаче съществуват и родители, които са ужасени и силно обезпокоени от тази интернет мода. Заради проблемите около сигурността на личната информация във Фейсбук милиони снимки на малчугани по бански край морето или във ваната с любимата играчка могат да бъдат откраднати и използвани за злонамерени цели. Голите или полуголи снимки на деца се радват на огромен интерес от страна на любителите на детска п-о-р-н-о-графия. Друга потенциална заплаха е посегателство върху детето от страна на "приятел" във Фейсбук. Дори профилът да е заключен за непознати, статистиката сочи, че повечето престъпления срещу деца се извършват от познати или близки на семейството, което трябва да ви държи внимателни. Публикуването на снимки и информация за дете може да привлече нездрав интерес към него още и от изнудвачи, което също е много опасно. Това улеснява евентуален похитител да получи повече информация за набелязаната жертва. Трябва да бъдете много внимателни и да наблюдавате малолетните си деца какво правят на компютъра, имат ли социални профили и снимки в тях.

 

Според проучване на "Кансъмър рипортс", озаглавено "Състояние на мрежата" около 7.5 млн. от 20-те милиона непълнолетни, които са използвали Фейсбук през изминалата година, са били на по-малко от 13 години, което е силно тревожно. Един милион от тях са били тормозени или заплашвани в сайта, според оповестено проучване. Над 5 млн. потребители на социалната мрежа са 10-годишни или по-малки и на тях им е позволено да използват социалната мрежа без родителски контрол, което ги прави уязвими за заплахи от зловреден софтуер до кражба на самоличността и сексуалните хищници.

 

Детска порнография интернет снимки педофили

 

Условията за ползване на социалната мрежа изискват най-малко 13-годишна възраст за потребителите, но много деца или родителите им заобикалят това изискване чрез предоставяне на фалшиви данни за рождена дата, когато създават профили в сайта. Родители на деца на 10 или на по-малко години, които са потребители на Фейсбук, изглеждат като цяло незагрижени от факта, че децата им използват сайта, вероятно защото си мислят, че едно малко дете е в по-малка степен уязвимо на интернет рискове, според проучването. В него се посочва, че 10-годишните се нуждаят от защита от опасностите, които съществуват в интернет като например връзки, които заразяват компютрите със зловреден софтуер и покани от непознати.

 

Повече от 5 млн. американски домакинства са били изложени през изминалата година на "някакъв вид злоупотреба" чрез сайта, включително заразявания с вируси, кражба на самоличност и тормоз. Това се посочва в изследването, в което са участвали 2089 домакинства в САЩ през миналата година.

 

 

Facebook профил Радко Александров

 

Още интересни facebook теми

 

  Facebook сканира вашето лице

  Какво представлява Фейсбук ?

  Фейсбук хакери изнудват деца за пари

  Facebook трикове за Mozilla Firefox

  Facebook на помощ за изчезнали хора

  Facebook група "Село Баня"

  Facebook портал в България

 

Валутни курсове

  • 1.95583