Adidas - най-популярните спортни облекла и обувки

Марката Adidas става световноизвестна с победата на немския отбор на световното футболно първенство през 1954 г. в Берн

30 Ноември, 2011

Фирмата Adidas (Adidas-Salomonе) назована на името на нейния основател Адолф Даслер (чийто прякор е Ади). Фирмата е основана в град Херцогенаурах и е първият по големина производител на спортни стоки в света.

 

Adidas спортни екипи маратонки анцузи Adidas маркови спортни облекла © снимка: adidas.com, скрииншот: Selo-Banya.com 

Всичко тръгва през 1920 г. от градчето Херцогенаурах в Южна Германия, където Адолф Даслер започва да майстори спортни обувки. Малко по-късно в работилницата, която се помещава в местната обществена пералня, започва да му помага и с 2 години по-големият му брат Рудолф.Двамата се разбират много добре, макар че са различни по характер. Адолф е спокоен и вглъбен в себе си. Той непрекъснато чука , майстори и мисли как да направи по-хубави обувки. Рудолф е импулсивен, шумен, откровен женкар, не си пада много по обущарството, но затова пък е роден търговец.

Бизнесът се разраства и братята Даслер са сред най-богатите хора в Херцогенаурах. Семействата живеят заедно в хубава къща, непосредствено до фабриката. Все по-често обаче между тях прехвърчат искри. Един ден двамата братя се скарали жестоко и се разделили. Единият основал "Адидас", а другият - "Пума". Фирмите отдавна вече не са семейни, но седалищата им са все там, в родния Херцогенаурах, на двата бряга на река Аурах. Adidas става световен гигант в производството на спортна екипировка. Puma има по-слаби резултати, но и тя е сред водещите световни фирми в бранша.

През 1936 г. Берлин е домакин на лятната Олимпиада. Ади Даслер успява да се промъкне в олимпийското градче и да предложи спортни обувки на американската звезда Джеси Оуенс. Атлетът е впечатлен от тези изработени специално за неговия крак шпайкове и приема да се състезава с тях. Оуенс става шампион в четири дисциплини.

Марката Adidas става световноизвестна с победата на немския отбор на световното футболно първенство през 1954 г. в Берн. Немският отбор тогава използва обувки на Даслер, при които бутоните могат да се подменят, което тогава е било революция.

Даслер умира през 1978 г. и оставя след себе си един световен концерн.

Интернет сайтове
Adidas портал в България: www.adidas.start.bg
Официален международен: www.adidas.com

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583