Празнуваме международният ден на жената

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март

7 Март, 2012, Публикации-Коментари

Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни

 

Международният ден на жената- 8-ми март Празнуваме международният ден на жената © графика: Selo-Banya.com

8-ми март е международен ден на жената. Празникът се празнува всяка година на на тази дата. Денят на жената е ден за международно признание на политическите, обществените и икономическите постижения на жените.  Първоначално, празникът  започнал като политическо събитие, но постепенно станал част от културата на много страни. В някои държави празникът е просто ден, на който мъжете могат да изразят повече внимание към жените около тях. В други страни, политическите и човешките права на жената са строго застъпени  и на празника се гледа отговорно и с надежда.

По инициатива на Американската социалистическа партия, на 28 февруари 1909г., в САЩ, е отбелязан първият ден на жената. На 8-ми март 1917г. ,работничките от Петроград (Русия) се вдигат на бунт срещу войната, глада и царизма.  През 1920, участничките във Втората международна конференция на жените- комунистки също препоръчали 8-ми март за международен празник на жената.  Официално, празникът е обявен като почивен ден и ден на жената  през 1965г. от СССР. До ден днешен в страните Молдова, Казахстан, Беларус, Таджикистан, Украйна, Киргизстан, Македония и Монголия 8-ми март е почивен ден.

За първи път празникът в България е отбелязан през 1911г. в тесен кръг и беседи, а първото публично честване се състояло през 1915 година.

След 1960г. празникът се разпространил почти навсякъде и станал любим на представителките от нежния пол, особено в държавните учреждения. Празникът на жената не трябва да се възприема като единствения ден, в който жените трябв да бъдат почитани и обичани. Това е просто още един повод за  внимание към жената! Честит 8-ми март, дами!

 

Статия: Евелина Александрова

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583