9 Октомври, 2011

Нова европейска програма "отваря врати" за предприемчиви безработни българи, които могат да получат до 20 000 лева безвъзмездно за създаване на собствен бизнес. Тази програма отпуска парите безвъзмездно и те не са банков кредит, не се дължи лихва и не трябва да се връщат.

 

Пари програма Европа лесни пари © снимка: Интернет, Скрииншот: Selo-Banya.com  

Парите не са банков кредит

Парите по новата европейска програма не са банков кредит и ще стигнат за подпомагане на собствен бизнес на поне 2 500 души. Хората, които към момента са без работа, наброяват около 300 000 българи. Ако някой от тях реши да си отвори магазинче за цветя, например, ще му трябва начален капитал от точно около 20-25 000 лева - пари за регистриране на фирма, купуване на касов апарат, стока и въобще за всичко необходимо. Ако реши да ги изтегли като кредит за 5 години, заради лихвите ще върне на банката с около 7 000 лева повече.

Капацитетът е за около 10 000 души, които ще бъдат обучени в две направления - "малък и среден бизнес" и "бизнес услуги". Обучението ще продължи между два и три месеца. След това всеки ще бъде консултиран как да разработи собствен бизнес модел, с който да кандидатства за отпускане на субсидията, която може да достигне до 20 000 лева - пари, които не трябва да се връщат. През първата година на бизнеса собственикът има право на безплатни консултации, затова как да го развива. Новата програма ще съществува до 2013 година. Документите се подават в бюрата по труда. В програмата не могат да се включат безработни, които получават социални помощи. Не са изключени и варианти за злоупотреби с регистриране на фалшиви фирми, за да се получи субсидията.

От Агенцията по заетостта твърдят, че контролът ще бъде много стриктен и особено през първата година непрекъснато ще се следи дали се изпълнява бизнес моделът, с който е кандидатствал безработният.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583