15 Декември, 2011

Новини от България

Акценти: коледа, нова година, онлайн вестници, преглед на печата, новинарски емисии, новини българия, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини

 

МОСВ критикува кметове за закъснениетo с депо за отпадъци Разлог

Причините за бавните темпове са съдебни дела, заведени от собственици на земи край село Баня, където е отреден теренът за бъдещото депо. Регионалното депо ще обслужва четирите общини, в които живеят над 56 000 души. Сегашното сметище може да работи още една година максимум. То и сега не отговаря на евроизискванията. И ако пропуснат сега сроковете за ново депо, то тези общини ще останат без сметище. ... виж още

"Флорина" отложи плащане по облигациите си
в. Капитал Daily

"Флорина България" е пропуснала дължимото плащане по облигационната си емисия на 14 декември. Компанията планира да преведе сумата от 531 638.36 евро в предвидения в проспекта едномесечен срок. Това съобщиха от Банка Пиреос България, която е довереник на облигационерите. Според уведомителното писмо от "Флорина" причината за отлагането са провежданите разговори с мажоритарния облигационер за реструктуриране на емисията.

Производителят на безалкохолни напитки трябваше да изплати 131 638.36 евро лихвен купон и 400 хил. евро главница съгласно решението на общото събрание на облигационерите от началото на октомври миналата година, когато беше гласувано преструктуриране на емисията. Одобреният план предвиждаше пет плащания (от 14 септември 2010 г. до 14 септември 2011 г.) да бъдат разсрочени, като дължимите суми трябваше да започнат да се превеждат от 14 декември. Емисията е в размер на 8 млн. евро и годишна лихва от 7.5%. Облигациите са със срок от 84 месеца и падеж на 14 септември 2014 г.

Платеният достъп до Търговския регистър се отлага
в. Капитал Daily

Платеният достъп след регистрация до важните данни от Търговския регистър, който трябваше да влезе в сила от 1 януари, се отлага. Депутати от ГЕРБ са внесли промени в Закона за Търговския регистър, с които се предвижда едногодишно отлагане. Това означава, че измененията трябва да бъдат гласувани до края на годината.

Проблемът е, че софтуерът не е готов и няма как да се осигури този достъп чрез регистрация, обясни пред dnevnik.bg един от вносителите -  Юлиана Колева от ГЕРБ. Засега предвиденият срок за отлагане бил една година, но той можел да се промени в хода на дискусиите. Внесохме го сега, защото няма време, но впоследствие с изпълнителната власт ще обсъдим дали им е необходима цяла година, или ще успеят да оправят системата в по-кратки срокове, допълни Колева. По думите й целият софтуер на Търговския регистър още при приемането му не бил готов за количеството данни, които ще трябва да поддържа и достъпите до информацията.

Досега се предвиждаше от януари догодина достъпът до част от данните - частни договори и други допълнителни документи към фирмените досиета, вече да не са публични. До тях достъп трябваше да има след подаване на молба, регистрация и т.н. Сега тези данни ще бъдат достъпни публично вероятно за година. От това ще спечелят гражданите и сигурността на търговския оборот.

 

Австрия ще купи част от въглеродните квоти на България
в. Капитал Daily

Австрия ще купи част от излишните държавни въглеродни квоти, с които България разполага по Протокола от Киото, съобщи Министерството на околната среда и водите.

Предписаните емисионни единици (AAU), както формално се наричат разрешителните, дават право за изпускане на въглероден диоксид – един от основните парникови газове, които причиняват измененията в климата. От ведомството казаха, че приходите от продажбата ще се използват за проекти, които ще намалят парниковите емисиии - подобряване на енергийната ефективност в училища и детски градини, както и финансиране на централи на биомаса и биогаз в България.

Механизмът, по който се извършва финансовото подпомагане, се нарича Национална схема за зелени инвестиции (GIS) и беше въведен с поправки в Закона за опазване на околната среда през лятото на 2010 г. Парите от квотите бяха записани в антикризисния план на правителството, приет миналата година, но сделка с въглеродните активи не беше възможна до февруари, когато ООН възстанови правото на България да търгува с квоти на международните пазари.

Според личните лекари неосигурените са 1.6 милиона
в. Сега

И личните лекари се включиха в изясняването на въпроса колко всъщност са хората без здравни осигуровки у нас. Към момента официалните данни си противоречат. Според отговори на финансовия министър на депутатски въпроси те са над 1.9 млн. души, според НАП са 900 000, а бюджетът на здравната каса е направен при разчет 1.1 млн. души без редовни вноски.

По този повод екип от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България е направил анкета сред 94 лични лекари от София, София-област, Пазарджик, Враца, Кърджали, Смолян, Разград, Варна и Велико Търново. Здравната каса праща ежемесечно на джипитата данни от НАП за броя на хората без осигуровки в техните листи. При анкетираните джипита са се оказали записани 212 246 души, или 3% от броя на българските граждани. Броят на здравнонеосигурените лица в тези практики е 46 355, или 22% от всички. "Ако ползваме получените данни от тази извадка, може да се очаква, че броят на здравно неосигурените лица в страната е около 1 620 000", обобщават от сдружението.

Само 15% от българите са финансово грамотни
в. Сега

Едва 15% от българите познават дейността на пенсионните фондове, банките и застрахователите у нас. Цели 46% признават, че нямат представа от финансовите процеси и услугите, които се предлагат. Това показва изследване на Световната банка сред 1500 души в страната, представено на финансов форум вчера.

Над 60% от хората смятат, че застрахователните услуги в България са с лошо качество, а 40% не са доволни от банките. Близо 70 на сто нямат доверие в лизинговите сделки. Една трета от анкетираните се информират за финансовия сектор чрез интернет. Също толкова твърдят, че получават сведения от приятели и роднини. 75% признават, че почти никога не обсъждат финансовите институции или процеси с близките си. 73 на сто от домакинствата в България всеки месец си правят семеен паричен план, сочи още изследването. Останалите не изготвят конкретен отчет, но имат обща картина за разходите си.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583