Първият частен космически кораб вече факт

Изстрелването на ракетата Falcon 9 с кораба Dragon към МКС се планира за понеделник, 30 април, в 12 ч. 22 мин.

частен космически кораб Първият частен космически кораб вече факт © скрииншот: Selo-Banya.com

Датата 30 април се планира за изстрелването на първия частен космически кораб Dragon на компанията SpaceX към Международната космическа станция, съобщи американската аерокосмическа агенция НАСА

Изстрелването на ракетата Falcon 9 с кораба Dragon към МКС се планира за понеделник, 30 април, в 12 ч. 22 мин. Източно време, потвърждава съобщението. Стартът ще се осъществи от космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида.

През декември 2010 компанията SpaceX  осъществи първото изстрелване на капсулата Dragon. Вторият полет, в хода на който се планираше сближаване и скачване с Международната космическа станция, бе официално насрочен за 7 февруари 2012 г.

На 17 януари тази година обаче компанията SpaceX обяви, че й трябва още време и че изстрелването се отлага за неопределен срок. По-късно станя ясно,  че корабът Dragon ще стартира към МКС не по-рано от 20 март, но както се отбелязваше в съобщението, стартът може да бъде отложен до средата на април, в зависимост от разписанието на екипажа на МКС, на който предстои да приеме новия европейски товарен кораб ATV-3 и новия пилотиран "Союз".

Руските кораби Союз станаха единствените средства за транспорт на хора до МКС, след като полетите на американските совалки бяха прекратени. От 2006 г. НАСА осъществява програмата Commercial Orbital Transportation Services (COTS), в рамките на която се поощряват усилията на частни фирми да създават космически кораби, способни да доставят товари на околоземна орбита и на МКС.

В рамките на тази програма американската космическа агенция ще изплати на SpaceX 396 млн. долара, а на друга компания Orbital Sciences Corporation, 288 млн. долара за успешното завършване на всички етапи по създаването на космическа транспортна система. Досега SpaceX е получила 376 млн. долара, а Orbital - 261,5 млн. долара.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583