Ще се посребят ли златните яйца отново?

Производителите размислиха над цените на яйцата

Последно обновена на 10 Март 2012, Новини България

Преди няколко дни в търговската мрежа в цялата страна беше регистрирано рекордно поскъпване на яйцата. За две седмици цената им достигна до 40 ст. на яйце. Сайтът на Баня Selo-Banya.com публиква статия Рекордната цена на яйцата у нас ги превърна в златни.

 

златни яйца рекордна висока  цена Рекордна цена на яйцата у нас © скрииншот: Selo-Banya.com  

Производителите на яйца промениха решението си

Производителите на яйца промениха решението си, което преди няколко дни беше друго. Те дадоха обещание на Мирослав Найденов - министъра на земеделието и храните, че ще смъкнат цените на ‘’златните яйца’’. Решението беше взето на среща в Пловдив. Министър Найденов даде дума, че държавата ще намери начин да им се реванширам като им напомни, че тази година са предприети 6 млн. Национални доплащания.

 

Търговците да намалят печалбата си, каза Найденов

Найденов смята да призове търговците да намалят печалбата си, тъй като надценката им варира от 10 до 12 стотинки за яйце. При откриването на земеделското изложение ‘’АГРА 2012’’, в Пловдив, министърът заяви, че в държавата съществуват механизми , чрез които може да овладее опита за спекулативно увеличаване на цените на яйцата, като се направи намек за внос. Цената на едно яйце в Париж, Берлин и Брюксел е съответно 0,26 ст.,0,28ст. и около 0,30ст.  Известно е обаче, че у нас цената на едно яйце достига до 0,40ст.

Полша - спасителна кошница с яйца за България

От министерството на земеделието съобщиха, че министър Найденов е провел телефонен разговор с полския си колега Марек Савицки.Полският министър обещал, че ще се постарае местните производители да осигурят количества яйца за българския пазар. Министър Савицки е заявил, че полските стопани ще засилят доставките на яйца към България.

Междувременно известна у нас търговската верига обяви пред министър Найденов, че производители извършват доставки на яйца на цена 2.80 лв. за 10 броя. Същата верига ще ги продава с минимална надценка от 1 ст. за бройка. Кутия с яйца ще се търгува за 2.90 лв. около Великден.

От земеделското ведомство предоставиха данни и за цените на яйцата в някои европейски столици към 6 март 2012-та- Виена - 0,30 лв/бр, Берлин - 0,25 лв/бр., Лондон - 0,60 лв/бр., Прага - 0,50 лв./бр, Атина - 0,65 лв/бр., Париж - 0,60 лв/бр., Любляна - 0,30 лв/бр., Варшава - 0,16лв/бр., Братислава - 0,25 лв/бр.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583