Цената на златото пада благодарение на европейската криза

Фискалният резерв намалява с около 1 млрд. лв. през месеца заради погасени дългови задължения

8 Март, 2012, Новини България

 

Цената на златото пада Цената на златото пада © скрииншот: Selo-Banya.com

Цената на златото се понижава заради спадът, който е причинен от тревогите, че европейската дългова криза ще забави световния икономически растеж , което ще подкопае инвестиционната привлекателност на стоките и капиталовите инструменти.От своя страна пък среброто също поевтинява Среброто от своя страна също поевтиня.

Имаше малка промяна в спот операциите на златото, които се понижиха с 0,3 на 100 , до 1,673.26  долара за за унция. Цената на златото достигна 1,663.30 долара пр затварянето на борсите, което най-вероятно е най-ниската стойност до сега от тази година. За трети пореден ден се понижиха и спот сделките за злато с чистота 99,99% на борсата в Шанхай. Спадът е в размер на 1,7% до 340 юана за грам (1,677.47 долара за унция). Това е най-ниската стойност от 2 февруари 2012 г. насам.

Златото поевтиняха с 2,6% през последните три дни на фона на поскъпването на долара с 1,3% спрямо 6 други валути.Има притеснения за това, дали Гърция ще може да привлече достатъчно частни инвеститори, които да разменят държавните облигации на страната, за да се подсигури вторият спасителен пакет. За момента се смята, че европейската дългова криза ще забави растежа на световната икономика.Освен това се смята, че икономическият растеж на Австралия е два пъти по-малък от прогнозирания.

През това време среброто(най-добре търгуващия се метал)поевтиня с 0,4% до 32.8375 долара за унция. Спот сделките за сребро се повишиха с 0,5% до 1,623.75 долара за унция. По този начин тридневното поевтиняване на благородния метал се спря.Междувременно паладият поскъпна с 0,9% до 673.38 долара за унция.

Статия: Евелина Александрова

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583