22 октомври, 2011

Фирми борят конкуренти с хакери под наем

Често хакерите правят атаки, за да вдигнат собственият си имидж или да сринат този на компанията, чиито системи заразяват с вируси. Когато успеят да откраднат лични данни от дадена фирма чрез троянски кон, те всъщност целят да я дискредитират.

 

Интернет хакери шпионски софтуер троянски кон © снимка: Selo-Banya.com  

Нова мода за борба с конкуренцията "офлайн" и в интернет се появи напоследък - мода, за която някои от вас със сигурност ще кажат "това е само българска работа". Не, не е българска работа този път по изключение модерният начин за хакери под наем, наемани за борба с конкурентни фирми, техни сървъри и уеб сайтове идва от братска Русия, но много бързо навлиза и у нас. Не тайна, че български и руски хакери поддържат близки отношения и дори често правят "общ бизнес". Това е един вид арена за шпионски игри за разузнаване на други фирми.

Руските хакери започнали да предлагат атрактивната услуга "хакери под наем", а фирми много бързо прозряли далаверата и веднага започнали да наемат хакерите, които да атакуват компютрите на техните конкуренти и да събират важна вътрешна секретна информация. Това стана ясно по време на Регионалната конференция по киберсигурност за държавите от Югоизточна Европа, която беше под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Все по-често компютърните спецове започват да работят за престъпни групи в световен мащаб и са готови да удрят компании, банки и държавни учреждения по поръчка.

От къде започва една хакерска атака

Разбира се, че една хакерска атака не е чак фасулска работа за човек с елементарни или на средно ниво компютърни познания. Хакерите обикновено са високо квалифицирани спецове в компютърните умения, IT технологиите, програмиране и "визша математика". Понякога хакерите правят своите атаки, за да докажат, че са добри и могат да го направят или да сринат рейтинга на компанията, чийто системи заразяват с вируси. Когато успеят да откраднат лични данни от дадена фирма чрез троянски кон, те всъщност целят да я дискредитират сред обществото“, обясняват експерти от IT сектора. От началото на годината у нас е имало около 260 хакерски атаки. Срещу един от водещите производители на черна техника са били направени 30 опита за заразяване на системите им с вируси, като 4 от тях са били успешни. Резултатът е бил открадната информация за хиляди клиенти, на които са им били записани дори и данни от банковите карти.

Хакерите извършват атаките си изключително професионално, а разкриването на извършителите или е невъзможно или отнема доста време. Според специалисти за борба с интернет престъпленията в последните години има истински бум на производството на компютърни вируси, като всеки ден на бял свят се появяват над 90-100 зловредни кода, които могат да повалят компютрите. Обикновено атаките срещу фирми стават чрез т.нар. спиър фишинг. Това представлява измамен имейл, който се изпраща до служителите на атакуваната фирма. Въпросното електронно писмо е оформено като служебен мейл, в който обаче има и линк. При кликването върху него компютърът автоматично се заразява с вирус от типа на троянски кон, който е програмиран да проникне в регистрите на системата и тайно да изпраща на стопанина си желаната информация.

 

Какви са типовете хакери

Хакерите като специалисти и активисти имат различни цели и идеи. Има два вида хакери – едните са активисти те го правят, защото вярват в някаква кауза, вършат беди, но не са най-опасните. Повече трябва да внимаваме с вторите, които са измамници. Те са готови да напишат зловреден софтуер и да го продадат или да ви дадат под наем бот нет (заразен компютър, който се управлява от разстояние), обясняват специалисти в областта, които твърдят, че най-добрите антивирусни програми се справят едва с 50% от вирусите и много често хакерите правят уникален зловреден код точно преди атаката, за да не може защитите да го уловят. Според запознати в Русия има фирми на хакери, които са готови да сринат всеки сайт за определен период от време, ако това е наложително. Ако наемете хакерска фирма да атакува даден сайт, те ще го подложат на едновременна атака от над 100 000 заразени компютъра по цял свят. Най-лошото е, че тези компютри са собственост на невинни граждани и когато полицията стигне до тях се оказва, че те изобщо не знаят за какво им е ползван компютърът, обясняват специалистите.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583