Има интерес само към една губеща ЖП линия

Теснолинейката Септември-Добринище е единствената губеща линия, към която има интерес от концесионер у нас

14 Ноември, 2011

Единствената запазена и функционираща 760 милиметрова железопътна линия (теснолинейка) в България е линията Септември - Добринище. Тя е с дължина 106 км. и минава през три от най-красивите български планини - Пирин, Рила и Родопи. Тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово с 1267м. надморска височина.

 

Теснолинейка Септември - Добринище атракция концесия Теснолинейката Септември-Добринище © снимка: bg.wikipedia.org, скрииншот: Selo-Banya.com  

Ще се превърне ли теснолинейката в туристическа атракция

Само към една губеща ЖП линия е проявен интерес от страна на потенциален концесионер, както Selo-Banya.com отбеляза в предишна статия 'Ще се превърне ли теснолинейката в атракция'. През тази седмица предстои среща на компанията-кандидат със Зам.-министъра на транспорта Камен Кичев, който да се запознае с проекта за бизнес план за евентуалното наемане на теснолинейката Септември - Добринище. На този етап само от тази линия общата загуба на НК "Железопътна инфраструктура" и БДЖ надхвърля 11 млн. лв. годишно, като приходите от билети са едва 279 хил. лв. Според пазарната логика линията трябва да бъде закрита, но една от възможностите не само за тази, но и за други подобни на нея линии е отдаването им на концесия, коментират от железницата.

Теснолинейката Септември - Добринище! Едно работещо звено се превърна в задлъжнял сегмент, част от фалиращите български железници. Да потънеш в бездната или "Вода гази, жаден ходи" - тази народна мъдрост вероятно е в сила за почти всички, все още държавни предприятия в България.

Уволняват 2000 души в БДЖ, съобщиха от правителството. Мярката е дълго отлагана и необходима, твърди Йордан Недев - изпълнителния директор на БДЖ. Освен обявените 150 влака по всяка вероятност ще се наложи да закриваме и линии. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски по БНР. Железницата е скъпо нещо, тя изисква големи средства, за да бъде поддържана както по отношение на подвижния състав, така и за инфраструктурата. В крайна сметка трябва да бъде такава, каквато държавата може да си я позволи. Географията на българската железница обаче не предполага постигане на бърза рентабилност от изградените линии и ще закрием тези от тях, които не носят никаква пазарна логика, беше категоричен Московски.

За закриване на 700 км жп линии на загуба става дума още през 2002 г., но нито едно правителство досега не е направило решителните крачки, с които работещата част от БДЖ да бъде изведена напред, уточниха експерти. Формулата, по която ще се решава коя линия да бъде закрита, ще е калкулация за загубите, които търпят БДЖ, НКЖИ и каква е алтернативната достъпност до даден регион. В някои случаи построяването на път ще е по-изгодно, отколкото да се поддържа конкретно разклонение на линията, което води само до едно почти обезлюдено населено място, обясняват специалисти. Изправени сме проблеми, трупани едва ли не вече десетилетия, каза министърът и допълни, че е била нужна политическа воля, за да бъдат предприети твърди действия, с което дружеството да премине през задължителни за оцеляването му реформи. Той допусна, че ако евентуалната безсрочна стачка, обявена от синдикатите, доведе до гибелта на БДЖ, ще бъдат намерени механизми за създаване на изцяло нова компания.

На този етап след съкращението на 150 влака от общо 600 остават такива, чиято рентабилност е едва 15 на сто, други достигат 20-25%, някои са дори на 50%, но това не са пълни влакове. От БДЖ ще опитат да балансират количеството вагони във влаковете според пиковете на тяхната заетост, като тази практика да се запази не само през официални празници, а при всички моменти на максимална заетост. Председателят на борда на директорите на БДЖ Владимир Владимиров допълни, че при субсидия от държавата за пътнически превози в размер на 170 млн. лв. приходът от пътнически превози възлиза на 80 млн. лв. По думите му дори най-рентабилните линии у нас не са печеливши.

Ще се превърне ли теснолинейката в туристическа атракция

Цените скачат с между 9 и 15 на сто

От 1 декември БДЖ започва да вози пътници с увеличени цени на билетите, които ще бъдат с между 9 и 15 на сто по-високи. Най-голямо ще е увеличението за бизнес клас и спалните вагони, а най-осезателно то ще се почувства от хората, които ежедневно ползват железницата на къси разстояния, тъй като по тези отсечки ръстът в цените ще е следващ по нарастване след комфортното пътуване. Намаленията за всички социални групи, които и досега са се ползвали от тях, остават, както и възможностите за специални отстъпки за групово пътуване.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583