Оранжев код е обявен в повечето области на страната

Синоптиците предупреждават за ледено време до минус 25 градуса в много области на България

30 Януари, 2012

 

За предстоящото денонощие - 30 януари, синоптиците предупреждават за очаквано ледено време. В цялата страна (в 25 области) предупреждението за утре е втора степен - оранжев код. За областите Благоевград, Кюстендил и Смолян предупреждението е по-ниската степен - жълт код.

 

студ скова българия код оранжев Студ сковава цяла България © снимка: André Brixhe, Белгия, скрииншот: Selo-Banya.com  

Изключително ниски температури са измерени тази сутрин

Температурите тази сутрин са в интервала между минус 21 и минус 4 градуса и ще останат под нулата през целия ден. Най-студено е в Русе и Кнежа, където температурата е минус 20 и минус 21 градуса. В София е минус 17. Най-сериозно пък мръзнат в Чирпан, където бяха премерени вкочаняващите минус 24 градуса.

Читатели на сайта на Баня, Разложко съобщиха за много ниски температури, измерени в различни части на селото тази сутрин. Хората твърдят, че са засекли термометрите си в изключително ниски граници от порядъка на -23°C до -27°C.

 

Във вторник също ще остане много студено

 

През следващото денонощие ще бъде много студено - минималните температури ще са между минус 13 градуса и минус 18 градуса, в отделни райони на Северна България - до минус 23 градуса. Дневните температури ще остават доста под нулата - в Северна България между минус 10 и минус 14 градуса, в Южна и по Черноморието - предимно между минус 4 и минус 9 градуса.

Над Черноморието облачността ще е разкъсана, предимно значителна по южното крайбрежие, където е възможно да превали слаб сняг. Ще духа умерен северен вятър. Ще бъде студено. Максималните температури ще са от минус 1 в крайните южни райони до минус 9°, минус 15° - на север. Температурата на морската вода е 4°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

Над планините ще има разкъсана облачност, сутринта по високите части - мъгливо. Само на отделни места ще превали слаб сняг. През деня ще има и слънчеви часове. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра - около минус 12° - 18°, на 2000 метра - около минус 25°.

 

В сряда и четвъртък ни очакват още по-ниски температури 

Ще има променлива облачност, значителна в четвъртък, когато на отделни места е възможно да превали слаб сняг.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583