Световната Банка заяви, че финансирането на висшето образувание в България трябва да се подобри 

 

световната банка образовани българия Сградата на световната банка в САЩ © скрииншот: Selo-Banya.com

Празнината между бизнеса и познанята на студентите се дължи на неразбиранието между двете страни. Роберта Малии Басет(експерт по образованието в Световната банка) смята, че в България няма такава празнина, но затова университетите трябва да я открият.

Роберта каза, че информация за това, с какви умения влизат студентите на пазара на труда и нуждите – липсва, и че засега няма данни и не е сигурно, че завършилите университет нямат уменията, от които работодателите се нуждаят. Тя допълни  че обикновено, когато има пропуски между познанията на завършилите студенти и нуждите на пазара на труда, не е задължително университетите да не си вършат работата добре, а става дума за неразбиране между това, което студентите получават като знания и нуждите на бизнеса.

Световната Банка заяви, че финансирането на висшето образование у нас трябва да се подобри.  Експертите са категорични, че в средносрочен план може да се помисли за увеличаване на парите за висше образование до 1% от брутния вътрешен продукт. Институцията препоръчват още по-гъвкаво определяне на студентските такси и промяна на концепцията за отпускане на стипендиите.

България може да помисли и за сливане на някои държавни висши училища и създаване на големи многопрофилни университети, допълниха още от  Световната банка.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Най-четени:

Валутни курсове

  • 1.95583