Русия и Южна Корея ще клонират мамут

Специалисти от Русия ще се присъединят към известния корейски ембриолог Хуан У-сук

 

Южнокорейски и руски учени подписаха съвместен договор за огромно изследване, с цел пресъздаването на космат мамут (животно, живяло по Земята преди повече от 10 000 години).

 

учени русия корея клонорат мамут Мамутът е живял на Земята преди повече от 10 000 г. © скрииншот: Selo-Banya.com

Договорът е бил подписан от зам. ректора на Североизточния федерален университе на република Саха - Василий Василиев и клониерът Хванг Уо-Сук от южнокорейската изследователска фондация за биотехнологии Соам. Но работата на Хванг по създаването на Снупи(първото в света клонирано куче) през 2005 година беше утвърдена от експерти.

Специалистите по стволовите клетки са се насочили към изчезналите поради глобалното затопляне мамути в Сибир, където бяха открити само останки на животното. Южнокорейската фондация съобщи, че ако руският университет изпрати останките, изследването може да започне още тази година. Пекинският институн по геномика също ще вземе участие в проекта.

БГНЕС съобщи, че фондация Соам ще предостави технология на руския университет, който вече проведе съвместно изследване с японски учени за възкресяването на мамутите. Хванг Ин-Сунг, друг изследовател на фондацията смята, че първата и най- трудна мисия ще бъде да се възстановят клетките на мамута. Заедно с руските учени, неговите колеги ще се опитат да открият добре запазени тъкани с неувреден ген.

Eмбриони с ДНК на мамут  могат да бъдат създадени чрез замяна на ядрото в яйцеклетки на слоница с ядро, взето от соматични клетки на мамут и да бъдат поставени в утроба на слоница, която да роди малките, допълни изследователят. За опита ще бъде използвана индийска слоница, от чиито соматични клетки ще бъдат отделени ядра. Соматичните клетки са телесни клетки като тези от вътрешните органи, кръвта, костите и кожата.

Хванг Ин-Сунг заяви, че това ще бъде трудна работа, но вярва, че ще успеят, защото институтът им е добър в клонирането на животни. Преди това южнокорейски учени успешно клонираха куче, крава, котка, вълк и прасе.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583