Русия и Китай против резолюцията на ООН за Сирия

Русия и Китай наложиха вето на подкрепената от западноевропейските и арабските страни резолюция на ООН

 

5 Февруари, 2012

Съветът за сигурност на ООН се събра в късния следобед в Ню Йорк след като сутринта светът се събуди с новината, че силите за сигурност на Асад са убили поне 200 души в глад Хомс.

 

русия китай против оон резолюция Русия и Китай спряха резолюцията на ООН © скрииншот: Selo-Banya.com  

Русия и Китай наложиха вето на подкрепената от западноевропейските и арабските страни резолюция на ООН, която осъжда сирийското правителство за кървавото потушаване на протестите и призовава президента Башар ал Асад да се оттегли, съобщи Ройтерс.

Малко преди гласуването в Съвета за сигурност президентът на САЩ Барак Обама осъди случилото се в Хомс и призова Асад да отстъпи властта веднага. Обама призова и за спешни действия на ООН срещу бруталността в Сирия.

Арабски и западноевропейски политически лидери през деня също оказаха безпрецедентен натиск срещу очакваното вето върху резолюцията притискайки Русия да даде възможност на Съвета за сигурност да приеме резолюцията.

Русия и Китай спряха резолюцията на ООН за Сирия

Държавният секретар Хилари Клинтън (Хилари Клинтън на посещение в София днес), обяви, че е било невъзможно да се работи конструктивно с Русия преди вота, въпреки че военната намеса в Сирия, на която ожесточено се противопоставя Москва, беше оттеглена от последния вариант на резолюцията. Позицията на Москва преди гласуването беше, че резолюцията не е безнадеждна, но трябва нова формулировка, която да замести "заемане на страната на гражданската война".

 

Източник: Дневник

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Най-четени:

Валутни курсове

  • 1.95583