Разбита е опасна група за телефонни измами

16 Октомври, 2011

Група за телефонни измами е разбита при спец полицейска операция, проведена вчера в няколко града. Престъпната група е добре специализирана и е действала на територията на няколко области в страната, съобщава МВР.

 

Телефонни измами по телефона снимка © снимка: интернет, скрииншот: Selo-Banya.com  

Специализирани служители от Главна дирекция „Криминална полиция", полицаи от ОДМВР Плевен, Русе, Хасково и Стара Загора са задържаи трима извършители на поредица телефонни измами във гр.Ветово, област Русе. 18-годишният И.И. е криминално проявен за кражби и измами, 25-годишният В.Ц. (Джохоя) също криминално проявен за хулиганство, изнасилване и осъждан за блудство, също 39-годишният Т.Д. (Томито) на 39 години, осъждан за престъпления обсебване, измами и подкуп. И тримата извършители са от град Ветово.

Събраните данни в хода на разследването сочат, че групата има успешно извършени най-малко 14 телефонни измами в страната, от които са придобили сума от над 50 000 лева. По време на полицейската операция са били предотвратени други три опита за измама. Жертвите на престъпленията са от Хасково, Нови пазар, Шумен, Русе, Чирпан и други малки населени места. По време на акцията паралелно в Хасково е задържан 34-годишният Е.М, така нареченото „муле" на телефонните измамници. В хода на процесуалните действия във Ветово са намерени 14 мобилни телефона и множество SIM карти, сред които е имало и такива, които са използвани при измамите. Иззети са незаконен газов пистолет, златен накит и картодържатели. За единият от телефоните е установено, че е ползван за връзка с измамниците, както и 8000 лева, придобити от престъпна дейност. 4500 лева от иззетите пари са от извършени две измами в Хасково през същия ден.

Позната схема - Измамниците действали по вече позната и успешна схема. Избирали случаен телефонен номер и изценирали за пострадал близък роднина на случайната жертва, нуждаещ се спешно от медицинска помощ, като спешна операция и друга хирургическа интервенция. Често съобщавали за транспортно произшествие с пострадало дете, като искат и присвояват от потърпевшия различни суми. Сумите обикновено се изпращали на адреса на жертвата т.нар. "муле", което прибирало от тях договорените пари или ценности.

Въпреки стремителното навлизане на различните видове измами в интернет пространството и най-вече измами в Facebook, телефонните измами все още продължават да са актуални сред доста престъпни групи в страната.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583