Нов протест срещу покачването  цените на горивата у нас

Граждани отново се вдигнаха на протест срещу спекулативното покачване на цените на горивата у нас

4 Март, 2012, Новини България

 

протест срещу цените на горивата Нов протест срещу цените на горивата у нас © скрииншот: Selo-Banya.com  

Днес 4-ти март, гражданско сдружение "Сила" отново организира национален протест срещу покачването на цените на горивата, както и бездействието на държавата по въпроса. Протестът в София ще се състой днес от 16:00-22:00 ч., пред сградата на Парламента.

На практика Русия е основният вносител на петрол в България. След преработката на суровите горива, които се транспортират в Нефтохим Бургас (притежание на руската компания Лукойл, те се доставят на крайния потребител от българския пазар. Друга част от суровите горива е предназначена за чуждите пазари, но интересно на каква цена се предлагат за тях?

България получава петрол на едни от най-високите му цени от страните членки в еврозоната, като доставната му цена е по-висока дори от тази във Великобритания, Швейцария, Германия и Португалия ( държави с най-високидоставни цени на горива).  В България се доставя по-лек петро, от този добит в Африка, а именно руският. В следващият компонент,който оскъпява горивата, включва застраховка, разходи по транспортиране, рафиниране, разпределяне по бензиностанций и заплати на персонал. За съжаление, в България тези разходи са по-големи от тези на най-развитите страни в Еврозоната, а много по-висок стандарт.

Акцизът и ДДС-то за следващите два компонента, натоварващи и съставящи крайната цена към потребителя. "Сила", смятат че една от най-големите грешки на държавната политика, е да облага с ДДС крайната съма с включен акциз в нея.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Най-четени:

Валутни курсове

  • 1.95583