Септември ще даде начало на промените в синята зона

Промени в синята зона на София ще започнат наесен

7 Март, 2012, Новини България

 

промени паркиране синя зона софия Очакват се промените в синята зона на София © скрииншот: Selo-Banya.com  

От 1 септември 2012г. в София влизат в сила промените за реда и ползването на паркингите Синя зона,заяви кметът на града Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че все още няма окончателно решение по въпроса, но се очаква цената да бъде 1 лев на час (колкото е и в момента), а ограничението за престоя - до 4 часа.

Кметът подчерта, че повишаването на цената за час престой, обсъждащо се в няколко комисии на общинския съвет, няма за цел събиране на пари, а да се ограничи влизането в центъра на София и да се стимулират хората да използват градски транспорт. Фандъкова припомни, че изграждат така наречените буферни паркинги около някои спирки на метрото, където се смята, че  гостите на града ще  си оставят колите. При метростанцията на бул."Цариградско шосе" вече ще има място за 1300 автомобила, допълни кметът на столицата.

Първоначалните планове на общината бяха да се въведът две зони  за платено паркиране - синя и зелена, както и една за безплатно. Предвиждаше се разликата между двете платени зони да е в работното им време и времето за престой на автомобилите. Йорданка Фандъкова има намерение да се запази картата за една линия на градския транспорт. Предвиждаше се тази и други карти, заедно с билети, да отпаднат и за бъдат заменени с нови.

Не може хората, които са били наистина съвестни и искат да си плащат пътуването, да ги караме да плащат карта за цялата градска мрежа. За метрото тя си остава по презумпция, обясни кметът. Очаква се утре на сесията си столичният общински съвет да вземе окончателно решение по въпроса.

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583