7 Декември, 2011

Новини от България

Акценти: преглед на печата, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини, новинарски емисии, новини българия, коледа, нова година, онлайн вестници


в. "СТАНДАРТ": "Бургас се спаси от тръбата": Отказваме се от петролопровода до Александруполис. Бургас се спаси от тръбата с петрол. България се отказва от проекта до Александруполис по финансови причини. Това се очаква да обяви днес премиерът Бойко Борисов, научи "Стандарт". За последните 2 години страната ни не е платила задължителната вноска в международната компания, която възлиза на над 6 млн. евро. Решението идва само дни след като екоминистерството публикува официално доклада за въздействие на околната среда на нефтопровода. Екооценката е положителна.

в. "МОНИТОР": "Васко Кеца с 20 бона хонорар за Нова година": Общината дава 12 000 лева за Елица и Стунджи. Купуват 200 хоругви за концерта „Рок Коледа”. Васил Найденов ще прибере хонорар от 20 000 лв. без ДДС от Столична община за участието си в традиционния концерт на Нова година, който е организиран от БНТ. Това решиха общинските съветници от комисията по вероизповедание, образование, наука и култура. Общината заделя общо 50 000 лв. за възнаграждения на част от изпълнителите в празничната нощ.

в. "НОВИНАР": "Без увеличение в цената на винетките": Специални устройства, които ще показват дали винетката е фалшива, ще бъдат раздадени на служители на МВР, на екипите на областните пътни управления, както и на митничари. Джаджите ще сканират холограмите на стикерите и ако те са истински, трябва да светне зелен сигнал. Това заяви Александър Косерков, директор „Пътни такси и разрешителни" в агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ). Уредите са достатъчно, а и цените им не са високи, посочи Лазар Лазаров, председател на УС на ведомството. Той добави, че цените на стикерите за трета поредна година остават същите. Така годишната винетка за леки автомобили и през следващата година ще струва 67 лв., месечната 25, а седмичната 10 лв

в. "КЛАСА": "Борсите преглътнаха заканата на S&P с умерени спадове": Решението на рейтинговата агенция ще окаже силен натиск за взимане на конкретни мерки срещу кризата. Международната агенция Standard and Poor's нанесе нов удар върху доверието на инвеститорите в еврозоната, като в понеделник вечерта обяви, че слага под наблюдение оценките за 15 страни във валутния съюз. В началото на сесията европейските, щатските и азиатските борси бяха със спад, но постепенно успяха да възстановят загубите и част от основните индекси се върнаха на плюс.

 в. "ДНЕВЕН ТРУД": "Държавата подарява безплатен е-подпис на всички". Кабинетът обмисля всички българи да имат безплатни електронни подписи. Икономическият министър Трайчо Трайков даде тази идея на премиера. Бойко Борисов попита колко ще струва това на бюджета. Зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов обясни, че цената варира между 60 и 100 лв. на подпис. Ако така ще се спести време и ще се увеличи прозрачността, си заслужава, коментира премиерът. Според зам.-министъра е по-евтино да се въведат електронни лични карти с чип. С тях може да се плащат данъци и осигуровки, да се следи здравното досие и да се гласува.

в. "24 ЧАСА": "Митничар с прякор ще продава излишъци от армията": Доклад на инспектората на МФ обаче уличава Валентин Симеонов в покровителство над контрабанда. Бившият митничар Валентин Симеонов е новият управител на търговското дружество „Снабдяване и търговия - МО" ЕООД, собственост на военното ведомство. Това предприятие продава излишъците на армията. В митническите среди Симеонов е известен като Вальо Паркинга. Според доклад на инспектората на МФ за периода декември 2005 - февруари 2006 г. по време на смяната на ст. инспектор Симеонов през митница Кулата са преминали 19 тира с екобрикети, в които всъщност имало китайски дрехи.

 в. "ДУМА": "Брюксел ни взима 25 млн. евро по ИСПА": Средствата за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция също са отнети Брюксел отряза България и Румъния за 87 млн. евро по предприсъединителната програма ИСПА, които се полагат като средства от европейския бюджет за 2011 г. Страната остава и без пари за годишната вноска за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция. Това съобщи вчера пред журналисти в Брюксел зам.-председателят на бюджетната комисия на Европейския парламент Ивайло

в. "СЕГА": "Молбите за пенсиониране са се увеличили с 1/3 за 2 месеца": По 53-ма софиянци на ден подават заявление в НОИ, откакто се заговори за увеличаване на възрастта. Намеренията на правителството да увеличи пенсионната възраст догодина не само че няма да имат никакъв фискален ефект, но вероятно ще вкарат НОИ в преразход. Това става ясно от справка, изготвена за "Сега" за броя на заявленията за пенсиониране за октомври и ноември в някои от големите градове.

в. "ТЕЛЕГРАФ": "Митрополит с Линкълн на литургия": Подарили я на Кирил от варненска фирма. Струва над 60 000 лв., в такъв се вози и Обама. Митрополит Кирил отиде на празничната литургия по случай Никулден във Варна с последен модел „Линкълн MKZ Хибрид" от 2012 г. Владиката се пояВи 6 ултрамодерното Возило пред църквата „Свети Николай Чудотворец". Колата не е пусната на българския пазар и е само за потребление в САЩ. Излязла направо от завода. Луксозната придобивка е подарък на митрополията. По думите на митрополит Кирил тя е дадена за общо ползване на духовните служители от варненска фирма. Возилото възлиза на около 60 000 лв., научи още „Телеграф" от самия владика.

в. "ЗЕМЯ": "Властта да си ходи, поискаха фермерите": „Дянков е лъжец", скандираха протестиращите. С тъпани и гайди 1000 фермери поискаха вчера властта да си ходи заради орязаните земеделски субсидии. Недоволните стопани докараха в столицата и 170 трактора, които разположиха около храм-паметника „Св. Александър Невски". В протестно шествие до Министерския съвет те издигнаха лозунги, на които пишеше: „Господа управляващи, елате да ви подарим Бентлитата, които виждате!"

в. "АТАКА": "ЕК ни резна и парите по ИСПА": Въпреки хвалбите на Борисов освен за пътища няма да има и средства за газовите връзки. България няма да получи полагаемите й се средства от европейския бюджет за 2011 г. по предприсъединителната програма ИСПА, както и годишната вноска за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция. Това става ясно от информация на Европейската комисия, дадена в отговор на питане на български евродепутат. Така хвалбите на премиера Борисов, че дупките в бюджета ще се компенсират от пари от еврофондовете, се оказаха лъжа.

в. "РЕПУБЛИКА": "ЗЪРНАРИТЕ ВЪРТЯТ 400 МЛН. НА ТЪМНО": Председателят на Софийска стокова борса Васил Симов: За 20 години нито едно правителство не можа да извади бизнеса със зърно на светло. Между 400 и 450 милиона лева се въртят на сивия пазар на зърно у нас. Върху тях не се плаца данък печалба и не се начислява ДДС, заяви пред РЕПУБЛИКА председателят на Софийска стокова борса Васил Симов.

в. "ЗАСАДА": Гласят продажба на ЦСКА: Преди няколко дни са стартирали преговори за продажбата на 40% от акциите на ПфК ЦСКА АД. Преди няколко дни са стартирали преговори за продажбата на 40% от акциите на ПфК ЦСКА АД. Кандидат-купувач е Лъчезар Цоцорков, който е шеф на "Асарел-Медет" - най-голямата българска минна компания за открит добив и обогатяване на медни руди, информира Блиц. Премиерът на България Бойко Борисов вече обяви, че е направил връзка между Цоцорков и собствениците на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов с 1 цел подписване на договор за ген е р а л н о спонсорство. Последните новини от "Армията" обаче гласят, че се водят разговори за предколедно изкупуване на акции.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583