6 Декември, 2011

Новини от България

Акценти: преглед на печата, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини, новинарски емисии, новини българия, коледа, нова година, онлайн вестници


ГЕРБ смята да ограничи радикално услугата "избор на лекарски екип"

в. „Сега“

Плащанията за избор на екип да могат да се правят само през допълнителните здравни фондове, но не и в брой. Автор на идеята е председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Доброволните здравноосигурителни фондове да поемат тази функция чрез допълнително здравно осигуряване и ако действително пациентът иска да избере - дали екип, дали някакви специални условия, при които да бъде в лечебното заведение, дали допълнителни грижи, да има тази възможност, а всички останали, които не избират чрез доброволен фонд, да ги лекуват абсолютно адекватно, както и тези, които са избрали, и помощта да е еднаква за всички", обясни Атанасова пред Нова телевизия.

България гневна за отказана помощ от ЕК

в. „Сега“

България се чувства измамена от Еврокомисията, тъй като не е сред държавите членки, в които ЕС ще увеличи финансовия си дял при реализирането на съвместни проекти, предаде електронното издание ЮрАктив, което цитира анонимен високопоставен български дипломат.

Брюксел предвижда увеличаване на кофинансирането от ЕС за кохезионните политики, рибарството и развитието на селските райони за шест страни - Гърция, Ирландия, Португалия, Румъния, Латвия и Унгария. Те ще получат достъп до допълнителни 2.9 млрд. евро средства за развитие.

България е изключена от плана на ЕС за подпомагане на икономиките в криза, който бе представен през лятото, тъй като макроикономическите й показатели са стабилни, съобщи ЮрАктив.

Предложението за отпускане на допълнителни средства за развитие на шестте държави трябва да бъде одобрено на предстоящия Европейски съвет.

Бонуси в МВР все пак има - 10 млн. лв. са платени до септември

в. „Сега“

10 млн. лв. бонуси към възнагражденията на служителите е раздало МВР до края на септември противно на твърденията на вицепремиера Цветан Цветанов.

Към края на годината разходите за допълнително материално стимулиране и други допълнителни възнаграждения ще са 21 млн. лв. при 582 млн. разходи за заплати.

Това става ясно от отчета на МВР за изпълнението на бюджета за 2011 г. Числата, публикувани на сайта на вътрешното министерство, за пореден път показват, че МВР няма да се побере в гласувания от парламента бюджет.

Онзи ден вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че в МВР изобщо не се изплащат бонуси за добре свършена работа и точно затова служителите трябва да получават до 20 заплати при напускане на системата. Отчетът на МВР опровергава това.

Mинистър одобрява най-важните сделки

в. „Стандарт“

Възможно е да помислим за промяна в закона, така че сделки дори между частни компании да се одобряват от министър, ако са за важни за страната активи.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод придобиването на "Е.оН България" от чешката компания Energo-pro.

Той допълни, че сделка може и да няма, ако ДКЕВР не одобри лиценза на новия оператор. След срещата си с грузинския министър на икономиката Вера Кобалия Трайков допълни, че Energo-pro е собственик и на енергото в Грузия и отзивите са добри.

Общините се опитват да отменят запорите върху сметките си

в. „CapitalDaily”

Да се ограничат общинските сметки, на които може да се налага запор, като отпадне възможността да се блокират пари от местни данъци и такси, предлагат от Националното сдружение на общините в България.

В началото на годината Конституционният съд отмени приетия през 2010 г. от ГЕРБ текст в Гражданския процесуален кодекс,който изравняваше общините с държавата, чиито сметки не подлежат на запориране.

След отмяната заради неизплатени задължения бяха запорирани сметки на около 25 общини, а общо дълговете на всички са над 200 млн. лв.

От сдружението се оплакват, че така се блокират техни основни дейности и предлагат нова промяна този път в Закона за общинските бюджети.

Сделката за „ЕОН България“ не вдъхна оптимизъм за приватизацията

в. „CapitalDaily”

Изненадващо добрата цена, постигната при продажбата на „Е.ОН България“, не вдъхва много оптимизъм в инвестиционната общност, че приватизацията на миноритарните държавни дялове в ЕРП ще достигнат подобна оценка.

В сделка от края на миналата седмица чешката „Енерго про“ плати 133 млн. евро за 100% от „Е.ОН България“, чиито основни активи са „E.OН България мрежи“ и „Е.OН България продажби“.

В тях държавата все още притежава 33%, за които тече процедура по приватизация през фондовата борса. Сключената сделка оценява държавния дял в двете дружества на около 60 млн. евро.

Софийска вода” иска по-скъпа вода от догодина

в. „Новинар“

"Софийска вода" иска водата да поскъпне с 10 стотинки на кубик от януари 2012 година. От дружеството са изпратили предложението си за увеличение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

В момента цената за кубик в столицата е 1,68 лева. Предишното увеличение е било в началото на тази година.
 

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583