22 Ноември, 2011

Новини от България

Акценти: преглед на печата, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини, новинарски емисии, новини българия, коледа, нова година, онлайн вестници

Надежда Нейнски призова Мартин Димитров да се оттегли, съобщава "Класа". За оттегляне на цялото ръководство на СДС се обяви вчера евродепутатът от "Синята коалиция" Надежда Нейнски. Тя бе категорична, че вместо партийното ръководство да иска вот на доверие, по-добре да се оттегли. "Важното е Националният съвет да даде мандат на служебно ръководство да подготви национална конференция", каза Нейнски. Тя подчерта, че според нея трябва да си отиде не само Мартин Димитров, а цялото партийно ръководство.

"Договорени са над 100 млн. евро по програма "Административен капацитет", информира "Класа". От ведомството на министъра на финансите Симеон Дянков отчетоха, че досега са одобрени 52 процедури и са подписани 284 договора за безвъзмездна помощ. Само от юни до ноември 2011 г. по ОПАК са сключени 9 договора за близо 31 млн. лв., одобрени са 41 проекта по 4 процедури на обща стойност 21 063 205 лв., а през ноември приключи оценяването по всички отворени процедури. Очаква се до края на годината да бъдат сключени нови 19 договора на обща стойност над 17 млн. лв. с акцент върху проекти на органите на съдебната власт и така да се навакса изоставането през 2010 г. През 2011 г. не бе отворена нито една мярка за общините по ОПАК и местната администрация работеше само по проекти от предходните години, казва за "Класа" Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на сдружението. За сметка на това участието на общинските чиновници в проекти по ОПАК през 2010 г. е било 60%, докато за служителите от централната администрация е било 40 на сто.

"Отец Иван в бой "със зъби и нокти" за приюта в Нови хан, известява "Труд". "Ще се боря със зъби и нокти, но няма да позволя да се събаря и ще продължавам да помагам на хората." Така категорично отецът от Нови хан коментира заповед на РДНСК до 14 дни за премахване доброволно на част от постройките в църковния комплекс, в които и в момента живеят десетки социално слаби. Според инспекцията незаконно построени са част от жилищна сграда и параклис. Отецът съобщава, че подопечните му в приюта са 145 души. От тях 68 са деца, които няма къде да отидат. "Идват тук гладни, голи и бедни, предимно майки с деца", добавя той. Самият Иван от 25 г. дава цялата си заплата за приюта. Убеден е, че "тези, които искат да събарят, Господ ще ги събори". Докато води разговор с екипа на "Труд", свещеникът получава обнадеждаващо позвъняване от кабинета на строителната министърка Лиляна Павлова с покана за среща във вторник. (БТА)

Ден, след като премиерът Бойко Борисов отправи критика към Тотю Младенов, министърът заяви, че е готов да си подаде оставката, когато премиерът каже, пише "Новинар". Според Младенов работата на министър-председателя е да критикува министрите, които не си вършат работата. "Трябва да направя всичко, за да си свърша работата", допълни той. Критиките на премиера са заради това, че Младенов не е обяснил каква е пенсионната реформа. Междувременно около 15 000 души ще излязат на протест на 30 ноември срещу предложенията за скок на пенсионната възраст още от догодина. Те ще бъдат подкрепени и от миньори и лекари.

Пред "Дума" д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа", заявява категорично, че доверието между власт и синдикати е тежко нарушено. "Хората са напълно демотивирани и гледат единствено да оцелеят. Синдикатите се обръщат към всички българи да участват в защитата на човешките си права. Диалог се води, когато има добронамереност, когато се постигат конкретни резултати и се държи на тях".

"Труд" коментира темата със заглавието: "И Тотю Младенов прегърна пенсионната реформа". Министърът на труда Тотю Младенов в понеделник изцяло подкрепи увеличението на пенсионната възраст с една година от 1 януари 2012 г. До миналата седмица той твърдеше, че подобен вариант изобщо не се обсъжда. Пред синдикатите Младенов аргументира решението на правителството така: "Причината за ускоряването на промените е, че кризата в Европа и по света се задълбочава и ще окаже изключително сериозен натиск върху осигурителните системи. Ще има по-малко заети, приходите от осигуровки ще намалеят." По този начин Младенов повтори казаното от Борисов ден по-рано. Независимо от това, КНСБ и КТ "Подкрепа" започнаха подготовка за национален протест и обявиха, че напускат тристранката.

"Сивият бизнес крие 500 млн. лв. осигуровки за година", е водещото заглавие на "24 часа". 500-600 хил. души плащат по-малко, отколкото трябва. Това изчисление направи Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Организацията от години се занимава със сивия сектор в икономиката. Анализът на експерта е заради актуалния дебат за дефицита в НОИ и исканията за увеличаване на приходите като част от решаване на проблема. Има две големи групи осигурени, които не плащат пълния размер на осигуровките, върху това, което получават. Едната включва около 10 % от работещите, т.е. 300 000 души, които се осигуряват върху минималния осигурителен праг за съответната професия, но общата сума на възнагражденията им е по-голяма. С други думи получават "пари в плик". Втората група - около 8%, или 250 000-260 000 души, се осигуряват върху сумата, вписана в договора им, над минималния осигурителен праг, но общата сума на възнагражденията им е по-голяма.

С голяма снимка на първа страница в центъра, на която са шведският министър-председател Фредрик Рейнфелд, който беше на посещение у нас вчера, и премиерът на България Борисов, "Класа" пише: "Швеция ни дава за пример в Европа". Страната ни става все по-привлекателна туристическа дестинация и през 2011 г. е била посетена от 40 хиляди шведи, казва г-н Рейнфелд, а много шведски компании инвестират у нас, допълва шведският гост. Изданието съобщава, че Диана Ковачева, изпълнителен директор на асоциация "Прозрачност без граници"-България, ще е новият правосъден министър. Диана Ковачева е доктор по международно право и международни отношения, като тема на доктората й е "Създаване на Международния наказателен съд и основни аспекти на неговата юрисдикция". Магистър е по европейско право от Софийския университет, има и магистърска степен от университет "Нанси 2", Франция, където е защитила дисертация "Ролята на ОЛАФ за защита на финансовите интереси на ЕС". Владее английски, френски и руски.

"Сега" съобщава: "Нови критерии влизат в рейтинга на висшите училища". Такъв е този за регионалната значимост. Целта е да се прецени тежестта на съответния вуз за региона - дали студентите планират да останат да работят в града, в който е вузът, или ще търсят реализация на друго място, например в родното си място или пък в чужбина. Така някои местни университети могат да получат бонус за разлика от други, които са в София или в големите градове. В групата с критерии, свързани с реализацията и връзката на обучението с пазара на труда, се въвеждат още два нови показателя - приложение на висшето образование и принос към осигурителната система. Акцент от вътрешните страници на вестника е констатацията, че намирането на работа у нас става все по-невъзможно. Драматично са се увеличили хората, които повече от година стоят без препитание.

"Атака" твърди: "Плевнелиев и заместникът му спретнали свой обръч от фирми". Георги Прегьов, заместник на новоизбрания президент Росен Плевнелиев в регионалното ведомство, е в основата на група фирми, които са извършвали строителния надзор в знакови обекти в страната през последните години. Уволненият преди два месеца зам.-регионален министър е бил бизнес партньор в компании, които са свързани с един от най-големите политически скандали като този за "Цанков камък" и неговия консултант - Ахмед Доган, получил 1,5 млн. лв. за съвети в този непознат за него сектор. Чрез други фирми Прегьов е осъществявал надзор на "Бизнес парк София", с чието изпълнение Плевнелиев много се гордее. А също така на МОЛ "Сердика", който също се презентира като дело на бъдещия президент. Изданието отразява подкрепата на варненци за мораториум върху шистовия газ. Гражданите на морската ни столица готвят протести всеки уикенд срещу проучванията и добива на шистов газ.

Отразен от друг ъгъл е този проблем от темата на "Монитор": "19 000 напускат клас заради сватба и беднотия". Това сочат данните на Националния статистически институт. Според отчетите на просветното министерство през последната учебна година около 6000 деца са отпаднали от училище. Около 4000 ученици на година стягат куфарите и потеглят с родителите си зад граница. Щом навършат 13-14 г., на много българчета им се налага сами да се грижат за препитанието си. Те се занимават с ниско квалифициран труд, работят като фермери и пастири в крайните райони на страната. Осмокласниците са най-масово отпадащите ученици у нас. "За много ученици пребиваването в училище е чисто ,"на хартия". Te се водят "обхванати" от училищната система, но на практика не само, че не учат нищо, ами дори и не се появяват в клас", коментира Траян Траянов, анализатор от фондация "Заедно в час". Директорите пък често опрощавали отсъствията на нередовните ученици, за да закрепят делегираните бюджети, с които разполагат. 41% от учениците са под необходимия праг на грамотност.

За "Новинар" Слави Бинев, евродепутат от партия "Атака", но не е неин член, заявява: "Всички сме виновни за убийствената прегръдка на Сидеров с Бойко Борисов. Семейният елемент в скандала с "Атака" е част от нейния лош път. Резултатите от изборите са изключително лоши. В ЕС България е най-бедната държава и нейният имидж е най-лошият. Ние сме най-зле стоящата страна в европейските институции. Затова подкрепата за Борисов бе грешка. В момента Сидеров ни води в неправилната посока", смята г-н Бинев. "Труд" добавя: "Нарочената за приятелка на Сидеров дава оставка, брани го."

В интервю за "Телеграф" доц. Златица Петрова, директор на Изпълнителната агенция "Медицински одит", споделя, че тази година има 70 починали пациенти в резултата на лекарски грешки. "Най-много оплаквания има срещу хирургията, акушерството и гинекологията", уточни доц. Петрова.

"Капитал Daily" съобщава за поредна смяна на правилата за ВЕИ. Само половин година след като бе приет Закона за възобновяемите енергийни източници, управляващите подготвят нови промени. Представители на бизнеса прогнозират, че това ще създаде несигурност и ще спре инвестициите в този сектор.

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583