1 Декември, 2011

Новини от България

Акценти: преглед на печата, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини, новинарски емисии, новини българия, коледа, нова година, онлайн вестници

 

в. "ДНЕВЕН ТРУД": "ГЕРБ омекна за пенсиите": ГЕРБ замрази предложението си пенсионната възраст да се увеличи с една година още от 2012 г. и сяда на масата на преговорите със синдикатите. Това стана по време на протестите пред парламента в сряда. Председателката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова обаче не потвърди съобщеното от синдикатите, че предложението е оттеглено. “Започваме преговори, затова отложихме гласуването”, каза тя в отговор на въпрос.

в. "24 ЧАСА": "Поп гони крадец, с минувач го тръшнат на земята": Жена разпознала отмъкнатите си чанти. Свещеник и случайно преминаващ заловиха крадец, ограбил само за минути няколко апартамента в центъра на столицата. Помощникът на отеца в акцията е човек, чийто мерцедес изгорял при палежите в кв. Младост.

в. "СТАНДАРТ": "За коледа: Данъци вместо подаръци": Кметовете подгониха всички длъжници. Вместо за подаръци спестените пари за Коледа ще отидат за данъци. Това очаква много българи, които не са си платили такса смет и налозите за жилището или колата. Кметовете взеха присърце депешата на финансовия министър Симеон Дянков спешно да подгонят длъжниците. Навсякъде общините пращат писма за неплатени местни данъци и такси. Гражданите ще бъдат призовани да се издължат до месец. Ако поканата не бъде изпълнена, имената на длъжниците ще бъдат оповестени публично и ще се пристъпи към принудително събиране, категорични са повечето градоначалници.

в. "НОВИНАР": "ГЕРБ даде заден за пенсионната реформа": Хиляди протестиращи скандираха пред парламента. Това се случи вчера под натиска на хиляди стачкуващи пред парламента и няколко часа след като управляващите категорично заявиха, че стоят твърдо зад идеята за скок на пенсионната възраст още от догодина. След среща между синдикати и ГЕРБ стана ясно, че законът ще бъде оттеглен за разглеждане в бюджетната комисия. Снощи в 18 часа започнаха преговори между ръководството на ГЕРБ и синдикалистите.

в. "КЛАСА": "Координирана акция на централните банки спасява финансовата система": Трезорите у нас постигнаха с 2 млн. лв. по-ниска печалба спрямо миналата година. Федералният резерв, ЕЦБ и централните банки на Канада, Англия, Япония и Швейцария предприеха безпрецедентни координирани действия, за да успокоят световната финансова система, бореща се с дълговата криза в Европа, съобщиха световните медии.

в. "ДУМА": "Десетки хиляди се опълчиха на властта": Земеделците не приеха извиненията на Борисов, блокадите продължават. Над 25 хил. души от цялата страна излязоха на протест срещу подготвяните от управляващите промени в законодателството, I с които възрастта за пенсиониране се увеличава с година от 2012 г.

в. "СЕГА": "Един протест сломи решителността на ГЕРБ за пенсионни промени": Управляващите изтеглиха законопроекта за увеличаването на възрастта за пенсия и спешно почнаха преговори със синдикатите. Един-единствен митинг на синдикатите убеди ГЕРБ да спре пенсионните промени и да започне спешни консултации по увеличението на пенсионната възраст. Решението беше взето още преди края на националния протест вчера, който събра около 15 000 души пред Народното събрание. Само ден по-рано премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков бяха категорични, че тях стачки не ги плашат, защото пари няма и няма за какво да се протестира.

в. "КАПИТАЛ ДЕЙЛИ": "Единна акция срещу кризата": Централните банки на най-развитите държави започват координирани действия за осигуряване на доларова ликвидност в глобалната финансова система. Операцията, подобна на тези от 2008 п, се ръководи от Федералния резерв на САЩ. Борсите реагираха на новината със значителен ръст вчера.

в. "ТЕЛЕГРАФ": "Пиромани палят коли за кеф": Серийни подпалвачи на коли вилнеят в София от една седмица. След като миналата сряда залели с бензин 6 леки автомобила в кварталите „Младост" и „Витоша", късно вечерта във вторник пироманите драснаха клечката на други 10 возила в жк „Младост" 2 и 3. Според основната версия на полицията бандитите извършили престъпленията за развлечение. Те не са имали нищо лично и към собствениците, които са на различна възраст и с коренно различни професии.

в. "МОНИТОР": "Търсят българския Бил Гейтс още от забавачката": Софтуерни компании с идеи за образователни реформи. Експерти от бранша влизат в университети с практически съвети. Промени в обучението на децата още от детската градина ще помогнат сред тях да се открият бъдещите ИТ спецове, които да дърпат икономиката ни напред и един ден да можем да се похвалим с мениджъри и специалист от ранга на Бил Гейтс и Стив Джобс. Това предлагат от Българската асоциация по софтуерни компании (БАСКОМ), която вчера навърши 10 години от създаването си.

в. "ЗЕМЯ": "Тракторите тръгнаха към София": Борисов не разубеди фермерите да блокират пътища и граници. Протестите на зърнопроизводителите навлязоха в нова фаза, като вчера започнаха блокади на ключови национални и международни пътища и гранични пунктове. Малко преди 12 часа беше спряно движението при пътен възел Петолъчката, след което около 200 трактора с протестиращи тръгнаха за София, съобщи БНР. Над 200 зърнопроизводители от Враца и Монтана с повече от 120 селскостопански машини също блокираха движението по главен път Е-79, като го преградиха при Мездра.

в. "АТАКА": "45 000 поискаха оставката на кабинета": "Бойко е бандит, подлага ни на геноцид", скандираха недоволните от реформата в пенсионната система. 45000 гневни на кабинета "Борисов" българи поискаха вчера оставката на правителството под лозунга "Управляващите са лицата на позора". Българи от цялата страна за пръв път от идването на ГЕРБ на власт бяха организирани от двата синдиката - КНСБ и "Подкрепа", на първия национален протест.

в. "РЕПУБЛИКА": "РЕВИЗИЯ НА ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА": Протестиращи и депутатите се срещнаха, за да дискутират повишаването на възрастта. Народните представители от ГЕРБ подновиха диалога. Протестиращите и депутатите се срещнаха, за да дискутират повишаването на възрастта. Ревизия на пенсионната реформа направиха депутатите от парламентарната група на ГЕРБ и представителите на синдикатите.

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583