Предвижда се въвеждането на задължителни планове за зеленината в градовете

Обмислят се санкции за строители, чиито проекти не отговарят на ландшафтноустройствените планове

10 Март, 2012, Новини България

 

планове за зеленината в градовете Вече ще се проектират предварителни планове за озеленяване © скрииншот: Selo-Banya.com  

Ако новият закон за ландшафта, внесен от Румен Иванов (ГЕРБ) бъде одобрен от парламента, се предвижда въвеждането и задължителното изпълнение на ландшафтноустройствени планове. В проектозакона е записано, че ландшафтните планове на национално, регионално и местно ниво ще се разработват от квалифицирани специалисти в съответствие с отделните нива на единната национална концепция за пространствено развитие. В общините с население над 100 000 души се предвижда да се назначава главен ландшафтен архитект , в по-малките общини вероятно ще се назначават допълнителни специалисти.

Предвижда се държавната политика по управлението, планирането и опазването на ландшафта да се осъществява от министъра на регионалното развитие и благоустройството чрез Национален съвет по ландшафта. Той ще контролира също така опазването на ландшафта на националните паркове.

Съгласно разпоредбите, основен контролен орган ще бъде Дирекцията за национален стройтелен контрол (ДНСК). Строежи, които се изпълняват в отклонение на одобрените проекти или са в нарушение на ландшафтноустройствените планове , ще бъдат спирани от инспекторите.

Също така законопроектът предвижда още, че всички строителни проекти трябва да съответстват на одобрените ландшафтноустройствени планове, освен на общите и подробните устройствени планове. С ландшафтния архитект в съответната община ще се съгласува техническите и работни инвестиционни проекти. След приемането на закона, много такива специалисти, които и в момента работят в много общини, ще се натоварят с повече правомощия и задължения.

Изпълнението на строителните проекти в частта на озеленяването ще се ръководи от квалифицирани специалисти, назначени от строителя на трудов договор.Всеки строителен обект притежава  и собствено досие за изпълнението на озеленяването към него. Няма да се издаде разрешение за позлването на обекта, ако то не е изпълнено съгласно плановете. Нарушителите ще търпят и санкции.

Мотивите за закона

Специалистите от Съюза на ландшафтните архитекти са се ръководили в близо 2-годишната подготовка на закона основно от мотива да запазят това, което е останало от парковете, градинките и междублоковите пространства след строителния бум най-вече в големите градове.

Тъй като страната ни е подписала  Европейска конвенция за ландшафта, България трябва да синхронизира законодателството си с европейското.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Най-четени:

Валутни курсове

  • 1.95583