6 Март, 2012

Новини от България

Акценти: коледа, нова година, онлайн вестници, преглед на печата, новинарски емисии, новини българия, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини

 

МОНИТОР 

Отписват ученци за 2 месеца отсъствия

Ако ученик отсъства 2 месеца от училище без да има уважителна причина, той ще бъде отписан. Това предвижда законопроектът за училищно и предучилищно образование, съобщиха пред „Монитор” от просветното министерство. Мярката се въвежда, за да се спре порочната практика, при която децата отсъстват с месеци от класните стои и никой не се интересува какво се случва с тях.

Газиш човек на зебра - 8 години затвор

До 8 години затвор за шофьори, които са убили човек, като са минали на червен светофар, предвиждат промени в Наказателния кодекс, които до месец ще бъдат внесени в парламента от ГЕРБ. Санкцията ще важи и за водачи, които са прегазили някой на пешеходна пътека, на спирка, на тротоара или са карали с повече от 50 км/ч над разрешеното.

СЕГА 

Само в България и Русия заплатите на жените са като тези на мъжете

Жените на високи постове във Великобритания са с 10% по-нископлатени в сравнение с мъжете на същите позиции, показва изследване, пише британският „Дейли мейл”. Средно, жена-началник взема заплата средно 93,434 британски лири, но мъж, вършещ същата работа взема 103,230 британски лири.

Путин предложи диалог на опозицията

Премиерът на Русия Владимир Путин, който победи на президентските избори на 4 март, подкрепи идеята на класиралия се трети кандидат-президент - бизнесмена Михаил Прохоров, да създаде партия и му предложи конструктивно сътрудничество, предаде Интерфакс. "Смятам, че ако реализирате плановете си за създаването на партия, имаме основание за конструктивен диалог", каза Путин по време на среща с Прохоров. 

 

СТАНДАРТ 

Подаряват на бедните декодер за телевизора

На 1 септември 2013 г. телевизорите, които приемат само аналогова телевизия, ще угаснат в цялата страна. Тогава ще бъде изключено напълно аналоговото телевизионно радиоразпръскване и ще преминем към цифрова телевизия. 6 месеца преди това ще се излъчва и аналогов, и цифров сигнал. Това предвижда Планът за преминаване към наземно цифрово радиоразпръскване, публикуван на сайта на Министерството на транспорта.

Без паяци в синята зона

Паяците няма да вдигат коли от синята зона в София. Това реши вчера транспортната комисия в Столичния общински съвет. Нарушителите ще бъдат заскобявани, а заключващото съоръжение ще е 30 лв. Всеки следващ час със скоба обаче ще струва по още два лева на сгафилия шофьор. В края на деня колите няма да се вдигат от паяци. Санкцията обаче ще се увеличи на 60 лв. Така докато шофьорът, който не е платил за синя зона, не се издължи за скобите, колата ще остане блокирана.

 

НОВИНАР 

Първанов ще се кандидатира за лидер на БСП

Георги Първанов ще се кандидатира за лидер на БСП. Това потвърди самият той по време на среща с червени активисти в Бургас. Досегашният държавен глава обаче побърза да уточни, че няма да влиза във вътрешни войни и битки. Той отново изтъкна, че неговата политическа битка е срещу премиерът Бойко Борисов и управляващите от ГЕРБ.

Цените на яйцата скочили заради щастливите кокошки

Скокът в цената на яйцата е заради новото изискване за хуманно отношение към кокошките. Това стана ясно от думите на шефа на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов пред Дарик. С около 30 % са поскъпнали яйцата у нас от началото на година. Това според него се дължи на новата наредба за щастливите кокошки, която е в сила от 1 януари. 

КЛАСА 

Булгаргаз“ няма пари да запълни „Чирен“, възможни са проблеми следващата зима

Трудното събиране на вземанията на „Булгаргаз“ и липсата на свеж паричен поток поставят под въпрос осигуряването на достатъчно количества природен газ за следващия отоплителен сезон. Това заяви пред „Класа“ Димитър Гогов, изпълнителен директор на дружеството. Той обясни, че топлофикационните дружества у нас са основните длъжници на компанията, а дружеството в момента няма достатъчно пари, за да закупи газ, който да се нагнетява в газовото хранилище „Чирен“. 

Малките и средните предприятия не са наясно със стандартите

Около една трета от представителите на по-малките фирми не са наясно откъде да закупят стандартите, които ги интересуват и са необходими за тяхната работа. Това показва проучване на Българския институт за стандартизация (БИС), проведено в цялата страна. Според него фирмите с над 50 човека в по-голяма степен смятат, че прилагането на стандарти е изключително важно за тяхната дейност – на това мнение са 65,1%, докато сред по-малките фирми това твърдение споделят 45,9%. 

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583