3 Февруари, 2012

Новини от България

Акценти: коледа, нова година, онлайн вестници, преглед на печата, новинарски емисии, новини българия, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини

 

Дизелът подгони 2,70 лв. за литър

 
До 2,68 лв. за литър стигна вчера цената на дизеловото гориво у нас, показа проверка на "Монитор” по бензиностанциите. На отделни места най-масовият бензин А-95 се продаваше дори за 2,54 лв. за литър. Това означава, че пълненето на резервоара догоре от вчера гълта 2-3 лева повече.

Класа - Нови 100 млн. лв. с ниска лихва тръгват към малкия и средния бизнес
 
Нови 100 млн. лв. под формата на кредити ще бъдат достъпни за малките и средните предприятия, съобщиха от Българската банка за развитие (ББР). Финансовата институция предвижда кредитната линия да бъде реализирана в партньорство с търговските банки при преференциални спрямо местния пазар условия. Таванът на отпусканите заеми ще бъде 2 млн. лв., като срокът на погасяване е до 5 години при 7% годишна лихва. Предвидени са и по-благоприятни условия за дължимите по кредитите такси и комисиони. 

"България еър" купува 4 самолета Embraer-190
 
Авиокомпания "България ер" въвежда в експлоатация четири нови самолета Embraer-190 (Е-190) през настоящата година, съобщи изпълнителният директор на националния авиопревозвач Янко Георгиев, цитиран от Investor.bg. Към момента авиокомпанията оперира с общо 22 самолета по 28 дестинации. Предвижда се до 2014 г. общият брой на самолетите Е-190 да достигне 9 . Първият самолет Е-190 ще пристигне в България още в началото на март, а останалите три – до края на годината. Те ще бъдат закупени чрез финансов лизинг. Самолетите са с по 108 места, като 8 от тях са бизнес класа и ще летят по повечето дестинации на авиопревозвача. 

Стандарт - Хилари в метрото
 
Хилари Клинтън ще слезе в столичното метро и ще разгледа римските мозайки. Бойко Борисов лично ще покаже на държавния секретар на САЩ древна Сердика. Искам да види как историята и съвремието се сливат, обясни премиерът пред "Стандарт". До станцията на метрополитена под ларгото вече е почти готов подземен музей. Сред най-интересните находки, които могат да се видят в него, са античен СПА център и гробници. Хилари пристига в 12 ч в неделя и ще остане в София само пет часа. 

Дават на фирми държавни болници
 
Частни компании ще строят и управляват държавни болници, детски градини, училища и пътища. Това става възможно с новия закон за публично-частното партньорство, който депутатите приеха вчера на първо четене. Услугите, които ще се предоставят с участието на частни фирми, може да останат безплатни за гражданите. Но фирмите, които изграждат и стопанисват учрежденията и инфраструктурата, ще получават пари за труда си и субсидия за издръжка от държавата, предвижда законът. Идеята е някои услуги, които досега се предоставят само от държавата, да може да се осъществяват с публично-частно партньорство - от бизнеса срещу заплащане от държавата. 

Сега - Инфлацията топи вноските за втора пенсия
 
Парите, които внасяме за допълнителна пенсия, се топят. Фондовете, в които постъпват задължителните вноски за втора пенсия, са успели да ги увеличат средно с 2.18% за последните две години, показват новите данни на Комисията за финансов надзор (КФН). В същото време за 2010 и 2011 г. се е натрупала 7.4% инфлация. Това означава, че всеки внесени 100 лв. за последните две години са нараснали средно с около 2 лв., които междувременно са напълно обезценени от инфлацията.

87 иновативни проекта стигнаха до финалната права
 
Близо 90 стартиращи фирми очакват одобрение на иновативните си проекти. На две сесии по програма "Конкурентоспособност" са одобрени близо 30 млн. лв. субсидии за иновации, съобщиха от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. Размерът на одобрените субсидии варира от 80 хил. до 380 хил. лв. за проект. Въпреки това иновативната мярка остава сред най-критикуваните от бизнеса заради бавното обработване на проектите и ниския процент на разплатени средства. 

Новинар - Облагат с данък и онлайн залаганията
 
Доходите от залагания по интернет вече ще се облагат с данък. Това ще се прави в реално време и данните ще се предават 24 часа в денонощието към данъчните. За целта сайтовете за залагане в нета трябва да бъдат свързани с НАП. Играчите ще трябва пък да се идентифицират. 

Граждани скачат срещу рекета на банките
 

Недоволни граждани скочиха срещу рекета на банките и безскрупулната им политика. В четвъртък бе представен инициативен комитет, насочен срещу политиката на кредитните институции и привилегиите, които им дава българското законодателство. 

 

Монитор - Дерат ни с такса 20 лева за снимка на колата

 
Някои застрахователи са започнали да събират задължителна такса от 20 лева при сключване на застраховка "Автокаско”, оплакаха се читатели на "Монитор”. Сумата се плащала за оглед и заснемане на колата. Той се правел, за да е сигурно какво е състоянието на превозното средство, преди да бъде застраховано. Така компаниите се подсигурявали срещу измами, защото понякога клиенти претендирали за изплащане на щети, които били нанесени, преди да е застрахован автомобилът.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583