11 Януари, 2012, Йордановден, Богоявление

Новини от България

Акценти: коледа, нова година, онлайн вестници, преглед на печата, новинарски емисии, новини българия, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини

 

След дружеска забележка ГЕРБ връща гражданската конфискация

в. „Сега“

Очаквам обективен доклад за напредъка в съдебната реформа, заяви правосъдният министър Диана Ковачева. Тя участва в представянето на приоритетите по време на датското председателство на ЕС заедно с посланика на кралството у нас Коре Янсон. Новият законопроект за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност, ще бъде готов до края на месеца, но промените в него ще са чисто козметични. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Диана Ковачева, която бе гост на среща за приоритети по време на датското председателство на Европейския съюз. На практика ГЕРБ залага нов скандал, след като през есента на миналата година предшественичката на Ковачева - Маргарита Попова, прокара в правителството проект на закона, но мнозинството на ГЕРБ в парламента го отхвърли още на първо четене. Отлагането на закона и пращането му за преработка предизвика острата реакция на американското посолство в София и на Еврокомисията, които настояха в него да фигурира гражданската конфискация. Веднага след това премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ се обърнаха на 180 градуса и обявиха, че нормативният акт ще бъде приет приоритетно.

България е с най-много безработни и необразовани младежи в ЕС

в. „Сега“

България оглави още една мрачна класация в ЕС - тя е с най-голям процент младежи, които едновременно са без работа, нямат образование и не учат за придобиване на квалификация. Българите между 15 г. и 24 г. с такъв профил са 21.8%. Това показват предварителните данни на европейската фондация за подобряване качеството на живот. Делът на младите хора без никаква перспектива у нас е почти двойно по-голям от средния за ЕС - 12.8%. 7.5 млн. млади европейци са без работа и без образование към края на миналата година, показват данните на фондацията. Холандия е най-слабо засегната с едва 4.4% едновременно необразовани, неучащи и безработни младежи. С двойно по-ниско от средното ниво са Люксембург, където тези младежи са малко над 5%, и Дания - около 6%. В дъното на класацията с нас са още Италия и Ирландия с около 18% от младите без шанс. В съседна Румъния техният дял е 16%.

Шефът на Столичния автотранспорт подаде оставка

в. „Сега“

Първата рокада в софийската общинска икономика стана ясна вчера. Директорът на Столичния автотранспорт Асен Добранов подаде оставка. "На управителен съвет съм, не желая да коментирам", каза пред "Сега" Добранов. Мотиви за оставката няма. М.г. проверка, назначена от кмета Йорданка Фандъкова в автотранспорта, показа редица злоупотреби, а резултатите са в прокуратурата. За периода от 2008 г. до 2010 г. в общинския автотранспорт редовно е заобикалян законът за обществените поръчки и са нарушавани процедурите за провеждането им. Контрольорите на Фандъкова установиха, че при проведена обществена поръчка за ремонтни дейности на стойност 300 000 лв. са изплатени 8 млн. лв. Заобикаляни са правилата за обществени поръчки за доставка на детайли, резервни части и др. "Добранов е добър професионалист, но е допуснал да се случи това, което е станало около него", коментира шефът на отдел "Вътрешен контрол" Ботьо Ботев.

Властта стеснява кръга на банките, които ще обслужват държавни фирми

в. „Сега“

Въпреки специалните правила, изработени от финансовото министерство, държавата отново стеснява кръга на банките, в които ще попаднат част от публичните финанси. Това става ясно от покана на създадената преди близо две години "Държавна консолидационна компания" ЕАД, която търси трезор за 93 млн. лева, получени от продажбата на остатъчния държавен дял в "ЕВН България". Хубавото е, че дружеството залага на състезателна процедура. Проблемът е, че едно от условията със значителна тежест е банката да има 5-годишен опит в обслужването на държавни дружества или такива, които имат над 50% участие на държавата в капитала си. Изискването значително стеснява кръга на трезорите и може да се тълкува като опит до наддаването да се допуснат само малкото банки, които от години съхраняват държавните пари.

Чиновници ще получават до 3000 лв. бонуси за европроект

„Капитал Daily“

Служителите, които оценяват проекти с европейско финансиране, вече ще получават бонуси до 3000 лв. на проект според влязлото в сила правителствено постановление за методиката за материално стимулиране на чиновниците, работещи по европроекти, което е първият опит да се регулира заплащането им. То засяга всички специалисти от институциите, ангажирани с административно, техническо и финансово оценяване на проекти, различни от самите звена, администриращи седемте оперативни програми - т.нар. управляващи органи по министерствата, сертифициращият и одитният орган във финансовото ведомство и контролиращите харченето на европарите звена в Министерския съвет и МВР. Методиката, по която те ще бъдат материално стимулирани, предстои да бъде изработена.

Без такса багаж в самолета

в. „Стандарт“

Скоро авиокомпаниите няма да имат право да налагат допълнителни такси за чекиране на пътниците и багажа им, а при прехвърляне на билета на друго име, няма да се иска доплащане. Новината съобщи за "Стандарт" евродепутатът Антония Първанова, след като Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европарламента одобри доклада й за проблемите на пътниците, ползващи въздушен транспорт. Всички такси, които се искат от пасажерите, ще бъдат обявявани предварително и достатъчно прозрачно. Те трябва да бъдат отразени в крайната цена на билета, обясни още Първанова. Така пътуващите най-вече с нискотарифни авиокомпании няма да бъдат сюрпризирани на летището с нова, доста солена сума.

Чиновници без заплати, ако дължат данъци

в. „Стандарт“

Сливенските общинари са в шах. Нито един от тях няма да може да си вземе заплатата, ако има дългове към общинската хазна.

"Да не се редят на опашка за заплати, ако не са си платили данъците", предупреди зам.-кметът по финансите Румен Андонов. От следващата седмица неговите подчинени започват проверка на всички служители в общината, които получават пари от бюджета. Според запознати това означава, че ще бъде направена инспекция и на общинските съветници. Над 18 млн. лева са дълговете на граждани и фирми към общинската хазна. От тях 3,5 млн. лева са безвъзвратно загубени заради изтекъл 5-годишен срок на давност, обяви кметът на Сливен Кольо Милев. Според него вина за тези загубени пари има общинската администрация, която не си е свършила работата и не са изискани навреме задълженията.
 

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583