18 Ноември, 2011

Новини от България

Акценти: преглед на печата, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини, новинарски емисии, новини българия, коледа, нова година, онлайн вестници

Китайците дойдоха Китайската държавна компания "Тянджин агробизнес къмпани" направи първата си инвестиция в България, съобщиха от земеделското министерство. Дружеството взе под аренда 20 хил. дка земи в Северозападна България (край Видин), на които ще отглежда царевица, люцерна и слънчоглед. Това е първият етап от проекта, в който са вложени 10 млн. евро, а за следващите се планират още 20 млн. евро. Представители на компанията дойдоха още през пролетта и тогава заявиха намеренията си за инвестиции в българския агросектор. Тогава заявиха интерес да наемат до 100 хил. дка, като част от тях може да са и в района на Елхово и Ямбол. Културите, които ще се отглеждат, ще се използват за фураж, който ще се изнася за Китай за нуждите на компанията. Тя е специализирана в хранително-вкусовата промишленост, земеделието и животновъдството. Има и фабрика за обработка на метали, фирми за недвижими имоти и бизнес паркове. (Капитал Daily)

Измами с европари Присъдите за измами с евросредства са се увеличили рязко за последните три години, отчете главният прокурор Борис Велчев. През миналата година те са били 175, като само 5 от тях са оправдателни. През 2009 г. са били 28, а година по-рано - едва 5. Вчера Велчев откри конференция на прокурорите от страните - членки на ЕС, които работят със службата за борба с измамите с евросредства ОЛАФ. Обвинител №1 обаче не даде подробности нито кои са били осъдените, нито кои са оправданите. Но се знае, че сред оправданите в по-големите и по-шумни процеси, свързани с еврофондовете, бе един от спонсорите на президентската кампания на Георги Първанов - Людмил Стойков. Той бе обвиняем заедно с Марио Николов за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД и изпирането им. Николов бе осъден на 12 г. затвор, но сега обжалва. Соченият от прокуратурата за негов съучастник Людмил Стойков пък бе оправдан напълно. Държавното обвинение бе победено и в друго знаково дело - срещу бившия шеф на САПАРД Асен Друмев. Той бе оправдан по двете обвинения - че е сключвал неизгодни сделки и че нарушавайки служебните си задължения, е подписал договори с 15 фирми за отпускане на помощ по САПАРД. (Сега)

Гаранционен фонд – земеделие На прага на опасността от загуба на европари по програмата за развитие на селските райони, правителството ще пробва да ги спаси чрез създаването на гаранционен фонд, който ще се поддържа от Българската банка за развитие. Това съобщиха от земеделското министерство. Вече са водени разговори с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош и премиера Бойко Борисов, казаха още оттам. Заради слабото усвояване на средства от програмата за развитие на селските райони, има реална опасност още в края на тази година България за първи път да загуби пари по нея. Причината е задействането на т. нар. правило Ν+2, според което заложените в плана на програмата бюджети за 2009 г. трябва да се усвоят максимум две години по-къснo, тоест в края на тази година. (Дневник)

Независим съдия Конституционният съдия Румен Ненков е един от докладчиците по делото за касиране на президентските избори, показва съобщение на сайта на съда. Другите са Емилия Друмева и Благовест Пунев. Ненков е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Според закона за Конституционния съд (КС) председателят на съда определя докладчици по делата. Румен Ненков е отказал да си направи отвод по делото с доводите, че председателят на КС посочва кои да са докладчиците по делото. Освен това по думите му в конституцията е записано, че съдиите трябва да се подчиняват само на основния закон, а не на симпатии. Член на ръководството на БСП заяви, че на този етап няма основание да се съмнява в морала на конституционния съдия. "Конституционният съд е независим орган, ние уважаваме тази независимост и по никакъв начин няма да си позволим да коментираме организацията на работата в съда", заяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. (Капитал Daily)

Всичко изчезва Към момента няма доказателства, че прокуратурата и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за две години са направили нещо по въпроса с "изчезването" на многобройни язовири, диги, тръбопроводи и други съоръжения в цялата страна, които не са инвентаризирани, остойностени и осчетоводени като активи. Новината за липсващите съоръжения обяви шефът на Сметната палата Валери Димитров, който заяви: "Имало е престъпно посегателство - умишлено изтриване на цялата база данни". По този повод Сметната палата не е заверила финансовия отчет на земеделското министерство за 2010 г. Заплашеният от уволнение земеделски министър Мирослав Найденов побърза да се оправдае, че още след като е поел МЗХ през 2009 г., е открил "липсата" на документи за хидросъоръженията и е сезирал прокуратарата. (Медиапул)

Европа

Вотове на доверие Италианският премиер Марио Монти спечели тази вечер лесно вота на доверие за правителството си в Сената. Монти, който по-рано през деня изложи програмата си за реформи, спечели вота с 281 гласа "за" срещу 25 "против". Икономистът и бивш еврокомисар ще бъде подложен на втори вот на доверие в долната Камара на депутатите, който се очаква също да спечели с лекота. (BBC)

Сблъсъци в Милано Италианската полиция за борба с безредиците и карабинерите влязоха в сблъсък със студенти по време на протестите в Милано. Студентите излязоха по улиците на града, за да протестират срещу орязването на бюджета от правителството. Младежите възнамеряват да се отправят към Университета Бокони, който е оглавяван от новоизбрания министър-председател Марио Монти. Протести има и в италианската столица Рим, както и в другите големи италиански градове. (Daily Mail)

Расова война Десни екстремисти подготвят "расова война" в Дания и се обучават да боравят с оръжие и да влизат в сблъсъци, разкрива датската служба за разузнаване. "Част от крайно-десните датчани са започнали да придобиват умения в боравенето с огнестрелно оръжие и тренират бойни изкуства", съобщават от разузнаването. Едновременно с това крайно-десните организации са започнали активно да вербуват младежи от хулигански банди и футболни агитки, допълват източници от датската полиция. (AFP)

САЩ

Клинтън в Мианмар Американският президент Барак Обама ще изпрати Хилари Клинтън в Мианмар. Това ще е първото посещение в страната на държавен секретар от 50 години насам. Клинтън ще трябва да оцени как САЩ могат да проведат реформи, съобщи американски официален представител. Той добави, че Обама, който е в Индонезия за среща на Източна Азия, е разговарял с опозиционния лидер на Мианмар Аун Сан Су Чи за реформените стъпки на правителството. (Wall Street Journal)

Арест за седене на паважа Над 300 участници в движението "Окупирай Уолстрийт" бяха арестувани при вчерашните протести в САЩ. Причините за арестите в повечето случаи са били "неподчинение" на полицията и за "оказване на съпротива при задържане". Полицията започна да арестува хората, които седнаха, а после легнаха на паважа. Повечето шествия на двумесечното движение в Ню Йорк наброяваха няколкостотин души. Говорител на протестиращите и общински служители казаха обаче, че десетки хиляди хора са се включили в обявения в четвъртък Ден на действието. (Видео: Washington Post)

Свят

Диктатор се завръща Бившият панамски диктатор Мануел Нориега може да бъде екстрадиран от Франция в родната му страна до края на декември. Според информация на агенцията френският съд вече е получил одобрение от САЩ за екстрадацията му. Според адвоката на Нориега Хулио Бериос при благополучни обстоятелства 77-годишният бивш диктатор може да бъде върнат в Панама до коледните празници. (NPR)

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583