28 Януари, 2012

Новини от България

Акценти: коледа, нова година, онлайн вестници, преглед на печата, новинарски емисии, новини българия, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини

 

 Младенов обеща да останем данъчно независими, ако влезем в европакта
в. Сега

България ще може да следва самостоятелна данъчна политика, ако подпише европейския фискален пакт. Това заяви външният министър Николай Младенов, цитиран от Дарик радио, в парламента, където представи позицията на страната ни. Младенов обясни, че повечето точки, за които страната ни е настоявала, са отразени в черновата на договора.

Според Младенов България трябва да се присъедини към тази част от пакта, която задължава страните да бъдат фискално дисциплинирани, а останалата част от договора да влезе в сила, когато се присъединим към еврозоната.

 

Плевнелиев назначи новия разузнавач №1
в. Стандарт

София. Президентът Росен Плевнелиев подписа укази, с които освободи досегашното ръководство и назначи ново на Националната разузнавателна служба (НРС), съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

С указ президентът Росен Плевнелиев назначава на длъжност и удостоява с висше офицерско звание полковник Драгомир Димитров. 

 

10% повече ток сме използвали заради студа
в. Стандарт

София. Заради студа, с близо 10% се е повишило потреблението на електроенергия през последните два дни, съобщиха от електроенергийния системен оператор. С около 400 мегавата е скочил минималният товар на системата, който е около 5 часа сутринта. 

На 26 януари, в 5 часа, е отчетено потребление от 4600 мегавата, а максималният товар в системата, който е отчетен в 19 часа е бил 6 550 мегавата. Цялото потребление на 26 януари е било 134 милиона kWh.

 

Трайков: Възстановихме износа на електроенергия от България
в. Новинар

България възстанови износа на електроенергия. Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков, след като стана ясно, че е подписал заповед за това, предаде бТВ.

Това стана възможно, след като служителите от "Мини Марица-изток" прекратиха ефективната си стачна дейност, с което се възстановиха доставките на въглища.

 

Софийският апелативен съд оправда Николай Цонев на втора инстанция
в. Новинар

Софийският апелативен съд оправда на втора инстанция бившия министър на отбраната Николай Цонев. 
Той беше обвинен, че при управлението на Тройната коалиция е наредил увеличението на капитала на дружество "Терем" с 38 246 184 лева, с което не е позволил печалбата за 2008 г. да влезе в държавния бюджет.

 

Данев: Развиваме социализъм в енергетиката
в. Новинар

За 22 г. правим социализъм в областта на енергетиката. Години наред индустриалният сектор е носител на някаква неясно развивана политика за намаляване на цените на електроенергията за битовите потребители. Това заяви изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

От стопанската камара настояват за увеличаване на квотите електроенергия за свободния пазар, както и ясно да се каже как и с колко точно ще се увеличат квотите, за да има прогнозируемост.

България е начело в Европа по нарушения на човешки права
в. Сега

В позорната класация за 2011 г. държавата е първа, а във вечната класация от 1959 г. насам е втора, макар и да е подсъдна в Страсбург едва от 1992 г.

България е безспорен лидер в Европа по нарушения на основни човешки права, смятано на глава от населението, показва последната статистика на Европейския съд за правата на човека. През 2011 г. държавата е получила в Страсбург средно по 7 присъди за всеки 1 млн. свои граждани, което я нарежда на първо място сред 47-те държави от Съвета на Европа, подписали Европейската конвенция за правата на човека. 

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583