18 Януари, 2012

Новини от България

Акценти: коледа, нова година, онлайн вестници, преглед на печата, новинарски емисии, новини българия, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини

 

В. ДУМА: Забраняват добива на шистов газ: Протестиращите се съмняват в искреността на управляващите, протестите продължават. След масовите протести в цялата страна срещу проучванията и добива на шистов газ правителството вчера оттегли разрешението, което през м. г. даде на американската фирма "Шеврон" да проучва за залежи на шистов газ в България.

Протестиращи: ГЕРБ излъгаха за мораториума срещи шистовия газ. Управляващите решиха да въведат безсрочна забрана на технологията след разразилия се скандал. Обещанията на управляващите да забранят проучванията и добива на шистов газ в България за пореден път минаха от едната крайност в другата. След 3-часово заседание на икономическата комисия към парламента в понеделник вечер бе приет мораториум, който съдържа 10 от исканията на противниците на технологията "хидравличен удар".

В. „РЕПУБЛИКА": БЛЕСНАХА СВЕТИТЕ АГЕНТИ: Католици и мюсюлмани също са писали доноси, оповестиха от Комисията по досиетата. 11 от 15 митрополити са били сътрудници на Държавна сигурност. Католици и мюсюлмани също са писали доноси, опожестиха от Комисията по досиетата.

ОТРЯЗАХА ПОЧИВКАТА НА ЧИНОВНИКА: Дянков праща служителите на курс по време на ваканция. Еднакви отпуски в държавния и частния сектор през тази година. Пет вместо досегашните 12 дни допълнителен отпуск ще имат оттук насетне държавните служители.

В."ЗЕМЯ": Шок Токът скача с 15 на сто: Оправдават поскъпването със стачката в „Мини Марица-изток". Токът може да поскъпне с 15 на сто от 1 юли, заяви вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. По думите му основно влияние върху увеличението ще има стачката в „Мини Марица-изток"

11 от 15-те в Синода -сътрудници на ДС: 11 от 15-те владици в Светия синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, съобщиха от Комисията по досиетата. Агенти са били Старозагорският митрополит Галактион, Видинският Дометиан, Плевенският Игнатий, Сливенският Йоаникий, Великотърновският Григорий, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Врачанският митрополит Кали-ник, Варненският и Великопреславски Кирил.

В. „ТЕЛЕГРАФ": Грипът ни тръшва до дни: Пет области пред епидемия. Не се самолекувайте, съветват лекари. Броят на болните от грип и остри респираторни заболявания нараства в цялата страна. Това показа проверка на „Телеграф" в Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболеваемостта в България. Данните сочат, че пет области са пред грипна епидемия. Поне в две от тях тя може да бъде обявена от понеделник.

Плевнелиев помирява депутатите ни в Брюксел: Лети за белгийската столица на 25 януари. В Брюксел ще е първата визита на новоизбрания президент Росен Плевнелиев. Той ще отлети за белгийската столица на 25 януари - само 3 дни след официалното си встъпване в длъжност.

В. „19 МИНУТИ: Втори човек на Андрей Иванов падна. Близкият му Камен Манев от софийски имоти "подаде оставка", след като колегата му от автотранспорта Добранов си отиде "по лични причини" и заради едни 18,7 млн. лв. След сигнал на 19' за противозаконни хватки. Близкият му Камен Манев от Софийски имоти "подаде оставка", след като колегата му от Автотранспорта Добранов си отиде "по лични причини" и заради едни 18,7 млн. лв. След серия наши публикации и след сигнал, изпратен в петък до премиера и до кмета на София от вестник 19' за Софийски имоти, се оттегля изпълнителният директор на дружеството Камен Манев.

Токов удар от юли: От 1 юли ще има поскъпване на тока заради няколко фактора, прогнозира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, но отказа да даде прогнозна цифра. Той добави, че поне 10% ще бъде ценовият скок, ако стачката на миньорите продължи един месец.

в. „КЛАСА": „ДКЕВР плаши с над 10% скок на тока при по-дълга стачка в мините": Ако стачката на миньорите 8 "Мини "Марица-изток" продължи повече от месец, това ще доведе до поне 10-процентно поскъпване на тока от 1 юли тази година. За това предупреди председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев вчера.

в. „24 ЧАСА": „Само патриархът, Гавриил, Николай и Амвросий не са от ДС": Експертите получиха списъка с данните на всички духовници, които участват в ръководството на БПЦ, на 27 декември, след като повече от месец Светият синод не се съгласяваше да ги предеде и да се отвори архивът на агентите в расо.

в. „СТАНДАРТ": „Наш владика като Щирлиц": Наш владика е действал като Щирлиц в тила на врага. 86-годишният дядо Симеон, който сега е митрополит на Западноевропейската епархия на православната ни църква, на млади години е работил за контраразузнаването.

в. „КАПИТАЛDAILY": „Историята c Chevron отново освети регулаторния хаос в България": 3а пореден път ГЕРБ променя правилата в движение. Първо правителството не обясни какво точно разрешава на американската компания, а след това забрани изобщо добива на шистов газ, за да се хареса

в. „ТРУД": „Ровят 10 години назад за мръсно имане": Това предвижда новият вариант на закона за отнемане на незаконното имущество, който днес беше внесен в парламента от ръководството на правосъдното министерство.

в. „МОНИТОР": „Курс за чиновника вместо почивка": В АДМИНИСТРАЦИЯТА НАТРУПАЛИ 1,9 МЛН. ДНИ ОТПУСК. 25 дни ваканция за ненормирано работно време. Отпуските на държавните служители с ненормирано работно време се изравнява с тези в частният сектор и става 20 плюс 5 дни. Това реши правителството вчера. Годишният отпуск в държавната администрация с нормирано работно време става 20 дни, работещите на ненормирано работно време ще почиват с 5 дни повече, обясни финансовият министър Симеон Дянков, по чиято идея са направени промените. Досега в закона за държавния служител бяха записани 20 дни отпуск за нормиран работен ден плюс 12 дни за ненормиран.

в. „НОВИНАР": „Синодът бъка от старчета шестаци": Дядо Максим без досие, главният мюфтия бил сътрудник на ДС. 11 от митрополитите в Светия синод са били сътрудници на ДС. Това показва справката, направена от Комисията по досиетата. Всички те са работили като агенти за Шести отдел на ДС. В синода влизат 15 митрополити, което показва, че само 4 не са били ДС-агенти. Сред обявените не присъства патриарх Максим. Старозагорският митрополит Галактион е бил вербуван под името Мишо. Агент Благоев се е именувал Неврокопският митрополит Натанаил, а Русенският Неофит е под името Симеонов. Варненският митрополит Кирил, който нашумя напоследък с луксозния си автомобил, е работил под имената Ковачев и Владислав.

в. „СЕГА": „Съдът не намери виновни за смъртта на студентка, убита от срутена козирка": Само собственичката на фирмата, лепила фасадните плочки, се е споразумяла с прокуратурата за условна присъда. За пореден път масовото безхаберие, довело до нелепата смъртта на невинен човек, остана безнаказано. Вчера Варненският окръжен съд оправда седемте обвиняеми за смъртта на 22-годишната студентка Гергана Велинова. Момичето бе затиснато от бетонна козирка в морската столица на 2 януари 2008 г. По подобие на казуса "Индиго" и тук единственият виновен се оказа дребна фигура - собственичката на фирма подизпълнител. Тя обаче получи различна присъда само защото е избързала да се споразумее с прокуратурата, за да получи условно наказание.

в. „ПРЕСА": „11 владици и мюфтията с досиета": Само трима митрополити и патриархът не са били В ДС. Почти всички от висшето ни духовенство имат картончета за принадлежност към Шесто управление на Държавна сигурност. Комисията по досиетата огласи вчера резултатите от проверката на клира. 11 от общо 15 души в Светия синод са били сътрудници. „Чисти" са само патриарх Максим и трима от митрополитите - Николай, Амвросий и Гавриил. С най-дълъг стаж на агент е дядо Симеон, който отговаря за православните българи в Централна и Западна Европа. Той е бил щатен сътрудник и е вербуван още през 1964 г. С досие е и главният мюфтия Мустафа Хаджи.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583