12 Януари, 2012, Йордановден, Богоявление

Новини от България

Акценти: коледа, нова година, онлайн вестници, преглед на печата, новинарски емисии, новини българия, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини

 

Учителските синдикати поискаха нови заплати от 1 май

в. Сега

Началните учителски заплати да се увеличат с 30 лв. от 1 май, поискаха трите учителски синдиката. Така стартовата заплата на млад преподавател без стаж в училище ще стане 480 лв. От началото на май профсъюзите искат с 30 лв. да се увеличат и възнагражденията на непедагогическия персонал. Синдикатите имат подкрепата на сдружението на директорите, принципно съгласни са и от сдружението на общините, съобщи пред "Сега" лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Категорично против обаче е Съюзът на работодателите в системата на средното образование - другото сдружение на директорите, които всъщност вземат решението.

Според директорите увеличението ще доведе до финансови проблеми за повечето училища, ще се създаде ненужно напрежение в колективите, ще има по-малки възможности за изплащане на бонуси. Друг аргумент срещу ръст на учителските заплати е несъгласието на финансовото министерство. Не на последно място в становището на организацията се посочва, че това би ограничило училищните дейности, които се финансират от делегираните бюджети. Председателят на съюза Самуил Шейнин предлага заплатите да не се променят, а увеличението на доходите да става чрез допълнителни плащания.

Прокуратурата внесе обвинение срещу царски просветен министър

в. Сега

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Владимир Атанасов - бивш министър на образованието по време на управлението на НДСВ. Атанасов е обвинен, че на 9 декември 2002 г. е превишил правата си, като е извършил действия от компетентността на регионалния министър и областния управител на Варна. Той е сключил договор с "Краун хотелс" ООД, с който заменил недвижими имоти частна държавна собственост. Става дума за хотелите "Ехо" и "Мургаш" в курорта "Златни пясъци". Замяната станала срещу поето задължение от "Краун хотелс" ООД да им бъде учредено право на строеж върху парцел публична държавна собственост, ползван и управляван от икономическия университет във Варна.

62 фирми купили документи за конкурса за е-правителство

в. Сега

Днес става ясно кои фирми искат да съветват кабинета за следващата фаза на електронното правителство. Първоначалният интерес е бил огромен, 62 фирми са купили документи за конкурса, а в петък, 13-и, ще бъдат отворени подадените оферти, съобщи вчера ресорният зам.-министър Валери Борисов. Победителят ще трябва да направи анализ на съществуващите регистри и да предложи план за свързването им в единна мрежа, така че лесно да се обменя информация онлайн.

Продължава цифровизацията на базите данни на държавни ведомства и общини, а първото безхартиено министерство в България ще е на външните работи, то е най-напреднало, съобщи още Борисов. В момента били пред приключване 40 проекта на общини за е-управление, финансирани с европари, които ще започнат да предоставят нови електронни услуги на гражданите веднага щом приключат одитите. До май пък ще вървят тестове на системата за електронни призовки, която ще ускори и улесни работата на съдилищата.

Строеж на владика разгневи варненци

в. Стандарт

Варненският и Великотърновски митрополит Кирил е на път да заформи нов скандал край морето. Той се захванал с нов амбициозен строителен проект. Този път предприемаческият му дух се е насочил към сърцето на града, където дядо владика планира да строи в парковото пространство в двора на Митрополията. В апетитния имот ще бъдат вдигнати православно-църковен духовен просветен център "Св. Кирил", църковни канцеларии, църковен магазин и обществена църковна библиотека с читалня.

Строителният проект е на арх. Юлия Железова и предвижда вдигането на две сгради с по 3 етажа и обща разгърната площ от над 2000 кв. м. За реализиране на инвестиционните намерения има подадено искане до общината за изработване на ПУП, подписано лично от митрополита.

Вдигат данъци с референдум

в. Стандарт

Данъците върху доходите на хората и печалбите на фирмите ще се променят само с референдум. Това предложение за изменение на конституцията ще направят депутати от ГЕРБ, стана ясно по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси към парламента. Така двата данъка от по 10% ще може да се увеличават или намаляват само с квалифицирано мнозинство в парламента - две трети от депутатите или поне 160 народни представители.

В конституцията ще бъде сложен и таван на държавния дълг в размер на 40% от Брутния вътрешен продукт на страната. Освен това бюджетният дефицит не трябва да надхвърля 2,5% от БВП. Това изискване ще се въведе, ако родният парламент приеме пакта за финансова стабилност на ЕС. Според заложените в него изисквания максималното ниво на дефицита вече няма да се определя според Маастрихтските критерии, т.е. да е под 3%.

 

Поправката "Витоша ски" мина през две от петте комисии

в. Капитал Daily

Промените в Закона за горите, станали популярни като поправката "Витоша ски", получиха одобрението на две от петте комисии, които трябва да се произнесат по тях, преди да бъдат гласувани в парламента. Те дават право на собствениците на ски съоръжения да получават отстъпено право на строеж за ски писти, лифтове и влекове, без да се налага промяна на предназначението на земята. Поправките предизвикаха острото негодувание на екоорганизациите, но въпреки това скоростно преминават процедурите по съгласуването им, също както скоростно бяха разработени и одобрени от Министерския съвет.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583