22 Октомври, 2011

Новини от България

Невнесена такса от 20 лева проваля делото срещу строителството на "Корал"

в. „Дневник“

Въпреки двумесечни предупреждения и напомняния, Министерството на регионалното развитие не е внесло процесуалната такса по две от жалбите си срещу издадените разрешения за строителството по крайбрежието край къмпинг "Корал" и затова съдът ги е оставил без разглеждане. Образуваните по тях дела са прекратени в две последователни определения от края на август 2011 г. Това съобщи сайтът bivol.bg, където редактори са журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов.

Според информацията юристите на министерството не са се явявали на заседанията по делата.

От регионалното министерство припомниха пред "Дневник", че двете дела са образувани през 2010 г. по жалба на ведомството срещу подробните устройствени планове на Царево. Първият път жалбата била оставена без движение "абсолютно неоснователно" с мотива, че не е подписана лично от тогавашния министър Росен Плевнелиев. В последствие тя била подадена отново с подписа на министъра.

 

Военна полиция залови крадците на старите боеприпаси от Челопечене

Разкрити са извършителите на кражбата на боеприпаси от района на Челопечене, която беше установена в края на миналата седмица, съобщи Министерство на отбраната.

Военна полиция "в тясно взаимодействие" с МВР, ДАНС и Военноокръжна прокуратура - София са заловили двама криминално проявени лица. Те са направили пълни самопризнания и са обяснили как са извършили кражбата, допълват от военното ведомство.

Заловените са изнесли само гилзите на 14-те 85-милиметрови боеприпаси, а барутът и снарядите били укрити от извършителите в района на поделението.

 

Фирмите плащат данъци 500 часа

в. „Стандарт“

500 часа годишно са необходими на фирмите, за да платят данъците си. Това пише в редовния доклад на Световната банка Doing Business 2012. През миналата година времето за плащане на данъци е било 616 часа. Чрез въвеждане на електронните услуги на НАП на бизнеса са спестени 15 работни дни за общуване с администрацията. Въпреки това условията за бизнес се влошават, гласи докладът на Световната банка. Тя сравнява условията за бизнес в 183 страни - изискванията за започване на бизнес, плащане на данъци, взимане на заеми и разрешителни. В новия доклад България отива с две позиции назад. От 57-мо място за 2011 г. страната се нарежда на 59-о място за 2012 г. Преди нас са Сингапур, Корея, Саудитска Арабия, Македония и Черна гора. Интересното е, че проучването на Световната банка е създадено от самия финансов министър Симеон Дянков по време на работата му там. След нас в класацията са Молдова, Албания, Румъния и Турция.

 

Забавена обществена поръчка е сред причините за потопа във Варна

в. „Дневник“

Администрацията на варненския кмет Кирил Йорданов е сключила договор за почистване на отводнителните шахти в централната част на града само два дни, след като метеоролозите са отправили първите си предупреждения за предстоящата буря по Черноморието. Това става ясно от съдържанието на документи, публикувани в сайта на Агенцията по обществени поръчки (АПО).

На 17 и 18 октомври дъждът буквално потопи Варна, а отводнителната му канализация се оказа непочистена и блокирана.

Обявлението за договора, сключен с дружеството "Никман канал сервиз" ЕООД, е изпратено до АОП на 13 октомври т.г. В същото време, още на 11 октомври от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са обявили "жълт код" в няколко области на страната, сред които е и Варненска. Три дни по-късно кодът вече е "оранжев", което означава , че "времето е опасно и са прогнозирани метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви".

КЗК глоби Blizoo с 30 хил. лв. за заблуда на клиенти

в. „Сега“

Антимонополната комисия глоби с 30 300 лв. телекомуникационния оператор Blizoo за заблуда на клиентите. Проверка на антимонополната комисия е установила, че операторът мами клиентите, като рекламира пакет от 150 тв програми, а реалният им брой бил едва 112.

Проверката е направена по сигнал, получен на електронната поща на комисията. В него клиент посочва, че информацията за услугата blizoo NET 50 не е пълна и не уточнява дали предлаганата максимална скорост за качване е за български, международен или за двата вида интернет. Това е втората глоба за Blizoo, след като по-рано тази година КЗК го глоби с 56 288 лв.

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Акценти: новини, новинарски емисии, преглед на печата, български вестници, печатни издания, новини българия, избори 2011, новини избори, онлайн вестници, новини 2011, новините днес, събития

Валутни курсове

  • 1.95583