6 Януари, 2012, Йордановден, Богоявление

Новини от България

Акценти: коледа, нова година, онлайн вестници, преглед на печата, новинарски емисии, новини българия, български вестници, печатни издания, новини 2011, новините днес, събития, новини

в.Дума

Симеон Дянков иска да смени директора на държавното акционерно дружество "Информационно обслужване" Чавдар Тодоров, информира "Дума". Дянков искал Александър Колев да поеме фирмата. Той допреди година е бил един от шефовете на телекомуникационния оператор "Близу". Настоящият шеф Тодоров обаче използвал юридически похвати, за да запази поста си.

в.Труд

"Избори? Когато сме готови с аутобаните". Борисов тества асфалта на лот 3 от автомагистрала "Тракия" (Нова Загора - Ямбол). "Докато не построим магистралите, няма да се явим на избори, категоричен бе той. "А след като те бъдат готови - след година и половина, едва ли ще има българин, който да гласува за друга партия, освен за ГЕРБ", допълни уверено. Запитан за стачката в "Мини Марица - изток", премиерът отвърна, че "това е демокрацията". Според него миньорите получават по 2300 лв. заплата и 1300 лв. бонуси, което е повече от това, което взема вицепремиерът Дянков. "Въглищата са на държавата, на всички българи. От тази година вдигаме пенсии, майчински, минимална работна заплата, трябват пари за инфраструктура. И ако всяко предприятие, което е на печалба, работи така (б.р. - като мините), ние си искаме парите."

в.Класа

"Бизнес и синдикати искат еднакви наказания за неплащане на данъци и осигуровки.Това да включва и уеднаквяването на размера на лихвите за забавено плащане на осигурителните вноски, както е при налозите. Синдикати и бизнес са се обединили и около предложението да се плащат осигурителни вноски и от пенсионерите, които работят в свободни професии или са съдружници във фирми. Социалните партньори настояват да се оценява по една и съща скала приносът за различните възрасти пенсионери, за да се избегне дискриминацията на отделните категории труд и на тези, които се пенсионират по различно време. Едно от условията е и редовна и последователна индексация на възнаграждения по възраст, независимо от техния размер. Работодатели и профсъюзи искат и разговори със силовите ведомства от МВР, МО и МП, чиито служители се пенсионират по-рано, за да се определи кои от тях наистина работят при тежки и опасни условия.

вТелеграф

"От три месеца работим по мокрите поръчки, казва вътрешния министър Цветан Цветанов. Не бих искал да коментирам решенията на съда. Но като пусна Хамстера, ни попречи да стигнем до върха на Наглите".

в.Стандарт

Цветанов уточнява, че предсрочните избори са изгодни на опозицията. Ще има промени в 5-6 областни ръководства на ГЕРБ, но правителството помага на всички кметове, без значение от кой цвят са те. "В партията се структурира звено за стратегически анализи и прогнози - с единствена цел - адекватно и резултативно управление", заключава министърът.

в.Новинар

"Наредбата за старите лекарства била пълна с абсурди", коментира "Новинар. Тя не може да бъде приложена на практика, заявяват от Националната аптечна камара.Новият текст предвижда старите медикаменти да се връщат в аптеките срещу представяне на касова бележка. От камарата уточняват, че не е предвидена ситуацията, в която потребителят не притежава касов бон за закупеното лекарство. От там коментират, че според българското законодателство сме длъжни да пазим касовия си бон само до напускането на търговския обект. От съсловната организация подчертават, че често в бележката не се споменава какво точно лекарство е било закупено. Същевременно нормативната уредба не задължава търговците на дребно на лекарствени продукти да вписват в бона вида на продукта.

в.Дума

"Сидеров обвини премиера в кражба на парите за "Атака", пише "Дума". Лидерът на "Атака" засипа вчера ГЕРБ и премиера Бойко Борисов с обвинения, че са откраднали пари от партията и са причина за спирането на вестника на националистите. Сидеров бе възмутен, че Борисов не е спазил обещанието си да не приема отцепници от "Атака" и да не присвоява субсидията им. Според атакиста 11 души, които са напуснали парламентарната група, са били купени, а субсидията на партията е паднала наполовина. По-малкото пари са причина от вчера 10 журналисти от вестник "Атака" да са безработни. За момента телевизия "Алфа", също издържана от партийната каса, ще продължава да излъчва.

в.Монитор

Къси автобуси ще возят от кварталите до метрото и трамвайните спирки в столицата от края на годината, информира "Монитор". Возилата, които ще играят ролята на довеждащ транспорт, ще минават по 12 маршрута. Новата схема на движение ще бъде внесена за обсъждане и гласуване в Столичния общински съвет до месец. Номерацията на автобусите ще започва с 500, а целта на пускането им е да се осигури бърз достъп на хората от кварталите до метрото и трамвая. Очаква се цената на билета за тях да е 1 лев, колкото се плаща за возене в цялата транспортна мрежа. В момента маршрутките, които минават покрай станция "Г.М. Димитров", возят пътниците до "Младост" и Студентския град на същата цена, а не - за 1,50 лева.

в.Труд

Край Белене не ставало за АЕЦ, отразява позицията на министър Трайков "Труд". По-логично и по-евтино е да бъде изграден седми блок в АЕЦ "Козлодуй". "Не знам навремето защо не е предприето това, а е избрана нова площадка в Белене. Според министъра Белене е една прекрасна база за развитие на всякакво друго производство. "Все нещо в Белене ще има. Колегите в "Мини Марица-изток" нямат основание за недоволство. Простете, но колко предприятия знаете, които в години на криза увеличават заплатите с 15%? Средното ниво там е 1550 лева,заместник-министърът ми получава 1520 лева", заяви енергетик номер едно. Той се надява, че стачка в дружеството няма да има.

в.24 часа

За ядрената централа, но в контекста на хипотетична криза, "24 часа" твърди, че при земетресение от 8-а степен по Рихтер на софиянци изобщо няма да им е до състоянието на АЕЦ "Козлодуй" и до "Белене". Това каза вчера шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Защото при такъв трус София ще е разрушена, а съоръженията в ядрените централи ще издържат. Заключението е, че в сеизмично отношение системите на АЕЦ "Козлодуй" ще осигурят безопасността при максимални сеизмични въздействия.

в.Труд

"Билетът за самолет поскъпва", съобщава "Труд". Пътуването от и до България със сигурност ще поскъпне през 2012 г. Основната причина е, че в рамките на Евросъюза влезе в сила система за плащане на такси върху отработените емисии вредни газове при пътническите полети. Според разчетите на Брюксел билетите ще поскъпнат средно между 2 и 12 евро. Емисиите вредни газове, изхвърляни в атмосферата, не са единствената причина за поскъпването у нас. Очаква се скоро на летище София да бъдат въведени три нови такси - за светотехническа сигнализация, за шум и за сигурност. Само последната се очаква да е между 3 и 5 евро на пътник, което директно ще се отрази върху цените на билетите.

в.168 часа

"Необходим ви е план - долар или марка, ако еврото изчезне. Която й валута да си изберете трябва да се проучи при какъв курс може да стане това. Най-големият, дългосрочен и структурен риск за вас е българската корупция. Песимист съм за еврозоната." Това констатира и съветва в интервю за "168 часа" Стив Ханке, професор по приложна икономика.

в.Сега

Управляващите готвят национализация на ВиК фирмите. В отчаян опит да навакса закъсненията и да спаси от провал усвояването на еврофондовете правителството се кани да създаде истински хаос във водния сектор, връщайки го в годините на социализма. На сайта на Министерството на регионалното развитие е публикуван проектозакон за водите, който предвижда тотална промяна в собствеността и управлението на ВиК дружествата. Държавата ще национализира основния актив на дружествата - инфраструктурата (тръбопроводи, колекторни, пречиствателни станции и др.).

в.Монитор

Дълговата криза и рискът от рецесия в еврорегиона. Още късно в сряда валутата на еврозоната попадна под "масиран огън", след като на преден план отново изплуваха добре познатите за нея главни негативни фактори - дълговата криза и рискът от рецесия в еврорегиона, съобщава "Монитор". Реакцията бе в задълбочаване спада в еврото до 15-месечно "дъно" - 1,2820-25 EUR/USD. На пазарите в Азия и Европа първоначално единната парична единица бе котирана недалеч от минимума от предната сесия (1,2897-99 EUR/USD), в диапазона 1,2910-1,2946 EUR/USD. "Територии" спрямо долара загуби и българският лев, отстъпвайки към нивата 1,5230-1,5250 USD/BGN.

в.Капитал Daily

Историята с опитите на "Лукойл Нефтохим" да не спазва нормативни държавни актове очевидно ще завърши безшумно, въпреки че започна зрелищно, коментира "Капитал Daily". Шефът на митниците Ваньо Танов потвърди, че компанията може да получи лиценза си още преди края на месеца. А може би и преди следващото заседание по делото, с което то да стане безпредметно. И така въпросите около сагата със закъснялото монтиране на измервателните уреди, вместо да получат отговори, ще бъдат покрити от дебел петролен слой.

в.Монитор

"Без опашки за записване в столицата", информира "Монитор". Първото класиране за ясли в интернет на 14 януари. За първи път класирането на малчуганите за самостоятелни ясли в столицата ще се извърши в интернет. Списъците на приетите от първи път деца излизат на 14 януари, става ясно от сайта за градините kg.sofia.bg. Самостоятелните ясли вече са включени в електронната система, потвърди кметът Йорданка Фандъкова. Заявленията в интернет се приемат от 1 януари. На 27 февруари ще бъдат обявени свободните места за хлапетата, родени през 2009, 2010 и 2011 г. за учебната 2012/2013 г. Вестникът уточнява, че надпреварата за студенти през тази година е започнала и вузовете от първата десетка на висшите училища у нас са обявили прием с изпит, положен на друго място. Така, ако зрелостник изкара шестица на изпит по математика в Софийския, той ще може да кандидатства с тази оценка и в Техническия университет - така с един изпит се влиза в два вуза. Изданието информира, че училищата и забавачките ще бъдат извадени от ромските махали в Кюстендил, след като оттам бяха изнесени избирателните секции. (БТА)

в.Труд

"България - цел на "Хизбула"?" Ежедневникът публикува сигнал от Израел за възможни атентати срещу туристи от тази държава в нашата страната: "Чакайте атентати!" е резюмираният вид на информацията. Въвеждат се допълнителни мерки за сигурност по летищата и туристическите обекти. Българското правителство заяви, че службите ни не са получавали и не разполагат с информация за подготвянето на мащабен терористичен акт. Израелските медии твърдят, че терористичният акт може да е в София, по летища, ски курорти и хотели, посещавани от израелски гости. И че сигналът е свързан с датата на убийството на командира на "Хизбула" Имад Мугния - 12 февруари 2008 г. "Информацията е от оперативно естество и не можем да я коментираме", заявиха от пресцентъра на Държавната агенция "Национална сигурност". Двата най-застрашени обекта за израелски граждани в София са посолството, което са намира в сграда до НДК, известна като "Проното", и синагогата на ул. "Екзарх Йосиф". Там е и централата на ПП ГЕРБ. Към еврейския храм има и музей, който се посещава целогодишно от туристи от цял свят. Други две сгради също са със засилени мерки за охрана - Еврейският дом на културата, който се намира на бул. "Ал. Стамболийски", близо до сградата на СДВР, и 134-то СОУ "Димчо Дебелянов" на ул. "Пиротска".

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583