Животът на батериите се съкращава все повече и повече

Напоследък се наблюдава фактът, че мобилните усройства стават все по-мощни, но заедно с това времето, през което можем да ги ползваме се ограничава повече

 

мобилни телефони слаби батерии Животът на батериите се съкращава © сктииншот: Selo-Banya.com

Все по-кратък живот на батериите. Проблемът за разработчиците на мобилни продукти е производството на ново захранване и по-мощни и издържащи батерии. Обект на разногласия е въпросът, какви ще бъдат батериите в бъдеще.

Проблемът ще се усложни,  когато започнат да се използват нови технологии за мобилен пренос на данни от четвърто поколение по-масово, например като LTE. Преносимите устройства ще обменят безпрецедентно големи потоци от информация , благодарение на тях. Ако бъдат оставени включени през цялото време, 4G модулите в телефоните и таблетите могат да поставят голяма въпросителна пред "мобилността" на дадено устройство. Експерти от мобилната индустрия смятат, че не сме далеч от момента, в който стандартна батерия за смартфон ще издържа само около шест часа работа. А това, разбира се, е напълно недостатъчно.  Нещата, които мобилните устройства трябваше да направят излишни (жици и кабели ) - постоянно ще оковават преносимите джаджи на бъдещето.

Сегашните батерии превръщат химическата енергия в електричество. Литиево-йонните устройства са най- разпространеният тип в сферата на съвремените мобилни устройства. Едва след 1991 г. технологията навлиза в масово производство, когато японската корпорация Sony започва да я използва в свои продукти. Цената на такива батерии в момента е около 12 млрд. долара. Според очаквания на анализатори, цената през 2020г. ще се разрасне до 54 млрд. Този тип източници на енергия имат редица преимущества пред своите конкуренти, както и пред своя предшественик - никел-кадмиевите батерии. Те са леки и задържат електрическия заряд по-добре. Предимството им  е, че в по-малка степен страдат от проблема на други батерии, при който съхраняват все по-малко с всяко следващо зареждане.

Чрез подобряване на структурата на литиево-йонните батерии, учените успяват да задържат все повече енергия в тях, дори добавят допълнителни материали за повишаван на ефикасността им. Този процес продължава и в момента, но недостатъчно бързо, за да отговори на бума при производството на чипове и друг хардуер. Скоро тази технология ще достигне предела на своите възможности. В тази област се правят разработки от над 30 години, а технологията присъства на пазара вече от 20. Дори компании като Amprius и Nanosys, които работят по усъвършенстването на литиево-йонни батерии, смятат, че реалистично може да се постигне допълнително увеличение на тяхната мощност до 30%.

Точно поради тази причина много  учени и компании по цял свят работят по алтернативи. Литиево-въздушните батерии са една от тях. Те са базирани на старите цинково-въздушни батерии. При тях литиевите йони в си взаимодействат с кислород от околния въздух.  Все още никой не може да гарантира, че от нея ще излезе реален продукт, но технологията е обещаваща. Литиево-серните батерии са друг  проект, базиран на лития. Смята се, че те би трябвало да имат три пъти по-дълъг живот от този на сегашните модели. Още от времето на Втората световна те съществуват като концеция, но не били използвани масово. Това се дължи на факта, че те губят възможността си да се презареждат след сравнително кратък период от време. Освен това ако влизат в контакт с вода, те могат да се запалят. Други изследователи загърбват работата по базираните на литий решения и се занимават с търсене на други отговори на проблема.

Горивната клетка  е една от най-интересните сред тях– технология, която в момента навлиза в друга мобилна платформа, но с доста по-големи размери, а именно електромобилът. Горивните клетки също превръщат химичната енергия в ток чрез химична реакция. Те обаче работят по-скоро като малки двигатели, извличащи енергия от гориво чрез взаимодействие с кислород. Те работят, докато горивото им не свърши или не им бъде прекъснат достъпът до въздух.

Технологията е стара и е била използвана в няколко космически полета на НАСА, но досега миниатюризацията на горивните клетки е била проблемна. Това , че горивата отделят много повече енергия е в техен плюс. Компании като NEC и Toshiba вече показаха прототипи на горивни клетки за мобилни устройства. В края на миналата година и Apple подадоха няколко патентни заявления, свързани с тази технология. Използването на подобни клетки ще позволи на устройствата да работят с дни, без да има нужда от презареждане, смятат от най-скъпия производител на електроника в света.

 

Статия: Евелина Александрова

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Най-четени:

 

Валутни курсове

  • 1.95583