Знаете ли че млякото засилва паметта

Доказано е, че млякото е основен източник и генератор на нашата по-добра памет

7 Март, 2012, Публикации-Коментари

Изследването показало, че възрастните, които консумирали млечни продукти поне пет или шест пъти на седмица, се справяли много по-добре с тестовете за памет спрямо тези, които рядко хапвали млечни продукти или пиели мляко.

Млякото основен източник добра памет Млякото основен източник на нашата добра памет © скрииншот: Selo-Banya.com

От много време се знае, че млякото помага за изграждане на здрави кости и доставяне на протеини и витамини в тялото.Според ново проучване, хора, които пият мляко, консумират млечни продукти като сирене, сладолед или кисело мляко, се справят по-добре на тестове за мозъчната дейност.

Учените помолили 927 жени и мъже да попълнят детайлни въпросници за диетата си, включително колко често консумират млечни продукти, дори само ако слагат мляко в чая или кафето си.След това участниците между 23 и 98 години преминали през осем трудни теста за проверка на паметта,концентрацията и способностите им за научаване. Според резултатите на изследванията, възрастните, които консумират млечни продукти поне 5/6 пъти на седмица, се справили по-добре с тестовете, отколкото тези, които рядко пият или хапват мляко и млечни продукти. На някои от тестовете хората, които рядко консумирали млечни продукти, било пет пъти по-вероятно да се провалят в сравнение с тези, които приемали млечни продукти между два и четири пъти на седмица.

Учени от университета в САЩ, Мейн, смятат, че част от хранителните вещества като магнезий в млечните продукти, помагат за предотвратяването на загуба на паметта. Освен това,според тях млечните продукти помагат за предпазването от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания и това поддържа мозъка в добра форма. Другото мнение имат някои експерти, които смятат, че млечните продукти увеличават вероятността от сърдечно заболяване и инсулт.

 

Статия: Евелина Александрова

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583