1 Октомври, 2011

Пътните полицаи (катаджии) ще налагат наказание глоба с акт само при шофиране без шофьорски книжка или нетрезво състояние, ако водачът има над 1,2 промила алкохол в кръвта.

 

Глоби кат актове нарушения алкохол © снимка: Интернет, Скрииншот: Selo-Banya.com  

От 29 септември до 1 октомври в Смолян се проведе среща на пътни полицаи и шефове на КАТ. Коментирани бяха някои от най-актуалните административни и технически пречки в работата на пътните полицаи и номенклатурни затруднения за водачите на МПС.

Катаджиите пишат акт само ако сте пияни или без книжка

Пътните полицаи да налагат наказание глоба с акт само при шофиране без шофьорски книжка или нетрезво състояние, ако водачът има над 1,2 промила алкохол в кръвта. Новият началник на КАТ Антон Антонов, който беше официално представен на семинара по пътна безопасност в Смолян, предлага 90% от нарушенията на пътя да се наказват с фиш веднага, а не с акт, както в момента. Целта е да се намали бюрокрацията и да се увеличи събираемостта на глобите. Той подчерта още, че това значително ще облекчи работата както на полицаите, така и натовареното ежедневие на самите шофьори. Засега обаче това е само идея. От 25 юли до момента събраните чрез електронни фишове санкции са в размер на 1,2 млн. лв., съобщава още Антон Антонов.

Идеята е шофьорите да получават фиша на място, след което ще имат една или две седмици, през които ще могат да си го платят по банков път. По този начин няма да се налага на водачите да се разкарват до КАТ, за да си получат наказателното постановление, което в повечето случаи не е готово. Привилегият за шофьорите също е, че при наказанието с фиш не се отнемат контролни точки от талона.

Наложените електронни фишове са около 90 000 на брой, а към 75 000 са съставените преписки. Катаджията Антон Антонов се похвали, че чрез електронните фишове се отбелязва значително увеличение на събираемостта на глобите. Плащанията от шофьорите нарастват средно с по 1 процент на месец, изтъкна той. Антонов призна, че в момента камерите за наблюдение на трафика са едва 81 на брой, което не е достатъчно. В момента над 101 хиляди нарушители чакат актовете си, които се обработват. Според Антонов основната цел е да се изгради цялостна система за автоматизиран контрол на трафика.

  Вижте разположени СТАТИЧНИ КАМЕРИ и мобилни камери за наблюдение по пътищата

 

Виж още: Здравен туризъмНепобедимите, Skill Dirt Bike Parkвестник Баненска буна

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583