Забрана на пушенето от 1 юни 2012

Идва тотална забрана за пушенето на закрити обществени места като ресторанти, кръчми, барове и др.

Последно обновена 22 Май 2012, Новини България

Правителството прие промените в Закона за здравето, с които от 1 юни 2012 г. се въвежда пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.

 

Тотална забрана пушене 1 юни 2012 Тотална забрана на пушенето от 1 юни 2012 © скрииншот: Selo-Banya.com  

Пълна забрана за тютюнопушенето

Пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места ще се въведе от средата на 2012 година. От средата на тази година се въвежда пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Правителството предлага промени в закона за здравето, с които пълната забрана се въвежда от 1 юни 2012 г. Пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за социални услуги за деца и ученически общежития. С проекта се въвеждат и мерки за ограничаване на енергийни напитки от деца като напитките ще бъдат забранени за продажба за всички до 18 години на територията на детски градини, училища, общежития, лечебни заведения. Ще се забрани и рекламата на тези напитки, ако е насочена към децата и младежите.

Към момента в 15 държави от Европейския съюз дименето на закрити обществени места е забранено. В Ирландия, Великобритания, Гърция, Испания и Унгария вече има тотална забрана за цигари в барове и ресторанти. А в Италия, Швеция, Малта, Латвия, Финландия, Словения, Франция, Холандия, Кипър и Полша се пуши в специални затворени помещения.

България е на първо място в ЕС по пушачи сред децата на 15 г. Това важи за 35% от момчетата и за 28% от момичетата на тази възраст. А нашенците се нареждат на второ място по палещи всеки ден цигари след гърците. Страната ни е подписала рамковата конвенция за борба с тютюнопушенето и също трябва да въведе ограничението. “Това е гаранция за по-добро здраве и за по-малко разходи”, коментира д-р Константинов пред известна национална медия. А на въпрос дали кабинетът ще подкрепи промените, той отвърна: “В интерес на истината не съм видял съпротива на ниво министри и особено от тези колеги, чиито сектори потенциално биха били засегнати икономически. Даже обратното.”

В момента действа смесен режим. В големите обществени сгради има обособени места за пушене, а в заведенията зоните за пушачи и непушачи са разделени с плътна преграда. По-малките - до 50 кв. м, избират дали да пускат пушачи, но достъпът за лица под 18 г. да е забранен или пък да го посещават и непълнолетни, но вътре да не се дими. Табела на входа трябва ясно да казва кой режим важи.

Със законопроекта се променя и редът за получаване на медицинска експертиза при децата до 16 години. Вместо в детските експертни лекарски комисии те ще се освидетелстват в общите състави на ТЕЛК с участието на специалист по детски болести.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Полезно: 10 вредни комбинации на храни | Чешмяната вода е химическа бомба | Къде е пият чиста вода

Валутни курсове

  • 1.95583