Международен ден на Земята

Празничен концерт посветен на международния Ден на Земята

 

20 Април, Петък, 17:00ч., Читалище село Баня

Международен ден на Земята 2012 Празничен концерт по случй Денят на Земята © снимка: Selo-Banya.com

Децата от целодневна градина село Баня канят всички свои съграждани и гости на селото да присъстват на невероятен празничен концерт по случай Международният Ден на Земята, който ще се състои на 20 Април 2012 г., Петък от 17:00ч в салона на читалището в Баня ... Вход свободен!

Концерт детска градина село Баня

Международен ден на Земята

Международен ден на Земята, или както е известен още на широката публика като Ден на Земята и се отбелязва на 22 Април всяка година, е най-големият нерелигиозен празник, който се чества от над половин милиард души от цял свят. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята организира и координира действията на над 12 000 партньорски организации от 174 държави ориентирани към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея, като се опитва да създаде широка гражданска подкрепа за постоянна екологична политика в цял свят.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в мирна демонстрация и настояват политици и държавници да включат в своите приоритетни планове опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на Земята е обявен за международен. България се включва в отбелязването на събитието съвсем скоро през 1993 г., като една година по-рано на 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетва в защита на името на Земята. Целта е била да се обединят усилията на повече хората на планетата в защита на околната среда.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята. През онова врем пред Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Акад. Благовест Сендов. За целта той сформира специален Национален комитет за организиране на Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи, като този ден се отличава с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. 

Виж енциклопедия


Още чествания през 2012 г.:

Валутни курсове

  • 1.95583