Грък притежава писалката от Санстефанския договор

България води преговори за придобиване на уникалния експонат от времето на Руско-турската война

4 Март, 2012, Новини България

Договорът, който дава свобода на българските земи, е подписан в селцето Сан Стефано или в днешното истанбулско предградие Йешилкьой.

 

Грък притежава писалка Санстефански договор Подписване Санстефанският мирен договор © скрииншот: Selo-Banya.com  

Гръцки колекционер твърди, че в колекцията си пази изключително ценен  от времето на Руско-турската война – Писалката, с която е подписан Санстефанският мирен договор. Собственикът е заявил, че писалката не се продава. Според специалистите обаче така започват всички подобни преговори. Според известни колекционери, цената на подобна автентична вещ е възможно да достигне над EUR 200 000. Преди това е необходимо обаче да се докаже достоверността на твърдението на гръцкия колекционер. Поради това предизвикателство елитни специалисти проверяват мистерията около писалката.

Най-вероятно България ще води сериозни преговори за придобиване на ценния експонат от времето на Руско-турската освободителна война, а именно писалката, с която е подписан известният Санстефански мирен договор.

Информацията за реликвата е подадена на Националния исторически музей от гръцки частен колекционер. Проф. Божидар Димитров – Директор на НИМ, бил уведомен по електронната си поща. Той уточнил, че с писалката са положени голяма част от 56-те подписа под 56 от главите на Санстефанския договор.

 

Санстефански мирен договор

За онези, които не знаят - Санстефанският мирен договор е предварителен мирен договор, сключен между тогавашната Руска империя и Великата Османска империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда основаване на Трета българска държава след близо петстотин години османско робство в България.

Договорът е подписан на 3 март 1878 г.  (стар стил 19 февруари) в Сан Стефано (днес изввестен като квартал Йешилкьой от историческия център на Истанбул, Турция), от Граф Николай Игнатиев, Александър Нелидов от руска страна, тогавашният външнен министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Този договор дава свобода на българските земи. Прочетете в свободната енциклопедия Уикипедия повече за Санстефанският мирен договор.

Проф. Димитров уточнява, че на церемонията не присъстват българи, а упълномощени лица и един французин  на име Витал Люине, свързан с френското разузнаване по онова време. Той е взел писалката и я изпратил на френската мадмоазел Фурние, дъщеря на посланика.

Голяма част от договорите и анексите към тях са подписани с тази писалка. Божидар Димитров е заявил, че нашата страна ще влезе във връзка с обявилият се собственик и ще откупи ценната вещ. „Ще намерим пари, не бойте се. Една държава, ако не може да намери пари да откупи една писалка...," коментира още Проф.  Димитров. 

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Най-четени:

Валутни курсове

  • 1.95583