Ефективната стачка в БДЖ започна

Железничарите започнаха ефективни стачни действия от днес в почти цялата страна, десетки влакове спряха да се движат

24 Ноември, 2011

Десетки влакове в страната спряха да се движат заради железничарска стачка в продължение на осем часа. Преговорите с управляващите не дадоха резултат и всички засегнати страни останаха на позициите си. Очаква се стачката да засегне около 30 хиляди пътници.

 

БДЖ ефективна стачка спрени влакове Ефективна стачка в БДЖ © скрииншот: Selo-Banya.com  

Според данни на БДЖ заради ефективната стачка днес до 16.00 часа не са се движили 122 от общо 263 влака, които обичайно пътуват по разписание в интервал между 8.00 и 16.00 часа. Някои от тези влакове са заминали от началните си гари, но са престоявали в междинни гари по маршрута на своето пътуване. В бройката са включени и влакове, които са отменени поради липса на подвижен състав в началните им гари. Според синдикатите броят спрени влакове е значително по-голям - от 264 влака те са били 218. Стачката е довела и до закъснения на потеглянето на влаковете след 16 часа.

Поводът за ефективния протест в железниците е предложената реформа, според която ще бъдат съкратени над две хиляди души, работещи в железопътния транспорт, както и спрени близо 150 влака. Работниците и служителите на БДЖ заявиха, че започват безсрочни ефективни стачни действия на днешния 24 ноември и затова всички 218 влака спряха в интервала между 8 до 16 часа днес. Същевременно от ръководството на БДЖ са категорични, че стачката няма да промени плановете за реформа.

 

Какви са исканията на стачкуващите

"Искаме железница", скандираха подкрепящите стачката служители от системата. Разпънати са транспаранти и от двата синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБс искане за оставка на ръководството на компанията. Протестно шествие със синдикални знамена потегли от пероните на Централна гара в София. От синдикатите обявиха още веднъж, че стачката няма да прекъсне, докато не се стигне до сближаване на позициите и подписване на споразумение.

В стачката са участвали 600 служители от "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, докато в "БДЖ - Товарни превози" ЕООД няма регистрирани участници в стачните действия, съобщават от превозвача. В процентно изражение стачкуващите служители са под пет на сто от общия брой на служителите в дружеството. В НК „Железопътна инфараструктура" по данни на транспортното министерство протеста са подкрепили 492 души или 3,8 на сто от персонала на релсовия оператор, като само 61 човека от тях са свързани с движението на влаковете. От синдикалните организации се оплакаха, че са били подменяни служители, така наречения „локаут", което те отчитат като нарушение. Петър Бунев заяви, че по отношение на масовостта на стачката те са очаквали дори по-лош резултат.

Председателят на борда на директорите на 'БДЖ Холдинг' Владимир Владимиров заяви категорично, че стачката е незаконна, но от компанията нито ще завеждат съдебен иск, нито ще санкционират служители. Направените регистри, в които се отбелязва кой стачкува, са за да не бъде платено на изразяващите недоволство за съответния ден.

 

Кое предизвика днешните стачни действия на работещи в БДЖ

В края на септември финансовият министър Симеон Дянков обяви, че няма да одобри вече почти договорения заем за БДЖ от Световната банка, докато железниците на подобрят финансовите си резултати и не започнат да изплащат поне лихвите по задълженията си, надхвърлящи 700 млн. лв. Според изпълнителния директор на БДЖ Йордан Недев целта на болезнените мерки е през следващата година дружеството да не е на загуба и да започне да изплаща част от натрупаните си задължения, най-вече към банките-кредиторки.

По-рано този месец правителството съобщи, че е взело категорично решение за съкращаване на 2000 души от системата на държавните железници. Намаляване на персонала или т.нар. масово съкращаване ще бъде извършено по абсолютно законен начин, според председателя на Съвета на директорите на 'Холдинг БДЖ' Владимир Владимиров. На служителите, които са включени в поименните списъци, предоставени от директорите на поделенията на БДЖ, ще бъдат предложени 6 крупни заплати, за да напуснат. Който няма желание да напусне, ще се действа според Кодекса на труда.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583