Рекордната цена на яйцата у нас ги превърна в златни

В цялата търговска мрежа на страната беше регистрирано рекордно поскъпване на яйцата

4 Март, 2012, Новини България

В търговската мрежа на страната беше регистрирано рекордно поскъпване на яйцата. За две седмици цената им достигна до 40 ст. на яйце.

 

златни яйца рекордна висока  цена Рекордна цена на яйцата у нас © скрииншот: Selo-Banya.com  

През последната седмица се наблюдава покачване на цените на яйцата на едро и на дребно от 2 до 6 ст. за брой, съобщиха от Министерството на земеделието. По данни на ведомството , в големите търговски вериги, яйцата с размер М са в диапазон от 30 до 35 ст. за брой, като най- високи за цените в Пазарджик, Видин  и Пловдив. Яйцата с  размер L, най-скъпо се продават в Кюстендил, Благоевград и София - по 39 стотинки за брой.

От Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчитат, че от лятото до сега поскъпването е 100% . Според птицевъдите, рекордно високите цени се дължат и на поскъпването на горивата и фуражите.

Във Врачанско цената е на път да взриви пазара. На повечето места, едно яйце вече се продава  за 40 стотинки, а в магазинната мрежа цената е от 25 до 38 стотинки. Извънредното оскъпяване принуждава много клиенти да купуват яйца от тържища или производители, където цената също е скочила, но засега е около 30 ст. Засега, големите производители на яйца в региона се въздържат от коментар, но факт е обаче, че две яйца вече струват почти колкото един хляб.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов смята, че цените са спекулативни и твърди, че това е опит да се пробва пазарът. Той заяви, че ще възложи за задача на Агенцията по храните да направи проверка на произхода на яйцата, защото при такива цени "очевидно тези яйца са златни.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата , високите цени са свили пазара и сега потреблението на яйца е по-малко.  Министър Найденов очаква пазарът да реагира и да не се стигне до изкуствено завишаване на цените на яйцата.

Статия: Евелина Александрова

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Най-четени:

 

Валутни курсове

  • 1.95583