Цените в Банско непоносими дори за богати чужденци

И тази година търговци в Банско запазват тенденция на ценови терор над туристите

05 Февруари, 2012, България новини

 

Чужденец се оплака, че плаща по 50 лева за дневна лифт карта, която му гарантира само бутане в навалицата, за да успее да направи няколко спускания.

 

цени банско световна купа ски 2012 Цените в зимния курорт Банско непоносими © скрийншот: Selo-Banya.com

И тази година търговските обекти в Банско и по специално тези около начална станция на лифта и ски зоната на Бъндеришка поляна запазват грозната тенденция на нечовешки ценови терор над местни и чужди туристи. Посетители се оплакват, че такива цени няма дори в най-скъпите ски курорти в Европа.

Възмутени посетители пишат писма до медии

На пощата на сайта на Баня, възмутен турист пише:

”Възмутен съм от невероятно високите цени спрямо ниското ниво на обслужване в курорта Банско (ако въобще може да се нарече курорт). Пътувал съм в много държави през последните 10 години, почивал съм в едни от най-популярните световни курорти, но такова нещо не съм видял никъде. Какви са тези цени и къде е контрола в този град. Чужденци биват мамени и изнудвани от местни мародери пред очите дори на полицаи и никой не взима отношение. Бях свидетел дори на случай, когато представител на охранителен орган (СОД) съдейства на местен търговец да изнуди двама финландци. Това е силно възмутително и се питам до къде ще стигнем по този начин и това ли е прославеният зимен курорт на световно ниво? Това беше моето първо идване в Банско, но със сигурност ще е последно. Изпратил съм писмото си до всички регионални и национални медии с молба да бъде публикувано и наистина се надявам отговорни контролни органи да се самосезират за кощунството в Банско, което явно е дългогодишна традиция. Безкрайно се срамувам пред приятелите си от Нова Зеландия, които бях поканил на 7 дневна почивка в ”най-популярния” български ски курорт. Срам и позор.”  Ангел Милев, Варна.

Туристи мъкнат пълни торби от местни магазини

банско туристи пълни торби супермаркетSelo-Banya.com Нашият екип направи няколко разходки из Банско и ски зоната и какъв беше резултатът? Туристи масово носят големи торби с храни и напитки, закупени от местните супермаркети. Опитах да говоря с някои от тях, като главно ги питах защо не се хранят в хубавите местни заведения в Банско? Някои подминаваха с усмивка, други спираха и обясняваха, че в заведенията и навсякъде в града е много скъпо и не могат да си позволят да се хранят там. Питах се ами ако тези чужденци, които най вероятнo получават доста повече от средната заплата в България не могат да си позволят да посещават местните заведения, то какво остава за българските туристи?

Реших да поискам мнението на местни хотелиери и ресторантьори. Оказа се, че те доста се възмущават от явлението с големите торби и заявяват, че тази година на гости са най-бедните туристи, които ядат евтини кремвирши от близкия магазин. На кого да се вярва обаче?

Един чужденец, когото спрях на улицата се оплака, че плаща по 50 лева за дневна лифт карта, която му гарантира само бутане в навалицата, за да успее да направи едва няколко спускания. Навсякъде са големи опашки и няма никаква организация. Ако се обърнеш към някой служител с въпрос той повдига рамене и казва само "просто стоиш и чакаш". По заведенията в ски зоната има всякакви храни и напитки, но на невероятно високи цени. Например една българска бира е 6 лв, а вносната 7 лв., 6 лв също струва пластмасова чаша от 200мл обикновено червено вино, 3 лв е малка бутилка минерална вода. Ако обаче си гладен и искаш да хапнеш един кренвирш на скара, който в магазина е 0.30лв то в ски зоната трябва да се бръкнеш с 4 лв. Ако обаче решиш да си позволиш пилешка или свинска пържолка от 200 гр., то тогава ще е необходимо да се простиш с 14-16 лева. Традиционните кюфтета и кебапчета струват 4 лева бройката, а вкусно шишче е 8 лева. Кафето в ски зоната варира от 2-5 лева в зависимост какъв вид е и къде точно го пиеш.

Оказва се, че точно заради тази скъпотия по заведения и хотели из цяло Банско туристите носят пълни чанти от супермаркетите и клатят глави недоволно.

 

Чужденците са подложени на пълно информационно затъмнение

ски курорт банско интервю чужденциПри разговорите ми главно с чужди туристи ги питах защо са отседнали в Банско, а не в някое от съседните села като Баня, Драглище, Бачево, Годлево, Добринище или Добърско, където е в пъти по-евтино. Те обаче ми отговаряха с въпрос какво е това, къде се намират тези места? Всички потвърждаваха, че не знаят нищо за въпросните села и никои не ги е информирал за околността. Това ме наведе на мисълта, че хотелиерите в Банско умишлено поставят информационна завеса над своите гости. Те не желаят да информират туристите в хотелите си за наличието и възможностите за туризъм в околни населени места. Това също ме убеждава колко неумело правят бизнес всички хотели и заведения около Банско. Та те нямат никаква собствена реклама и са абсолютно неизвестни. Няма как да се обясни, че Банско пръщи от туристи, а хотели като Римска баня, Аквилон Спа и Аспа Вила в Баня работят на половин оборот. Та те сами по себе си са уникални хотели и реално нямат конкуренти в цялата Разложка котловина, та дори и извън нея. Как да си обясним, че заведения като Ресторант При Спаска, Механа Цветелина, Ирландската кръчма на Жоро не работят на пълен капацитет и то през най-силния сезон за региона?

Колко средно струва един обяд в ресторант в с.Баня?

За сравнение: Богат обяд за един човек в ресторантът на Спаска струва под или около 10 лв с включена хубава бира или чаша вино, а в Банско същото би било 20 лв най-евтиния вариант. Защо обаче любителите на зимни спортове не идват да обядват в Баня? Ако ползват собствен транспорт пак ще са на сметка да дойдат само да се нахранят в Баня и пак да се върнат обратно в Банско. Защо дори да не отседнат в един от местните хотели, където цените са по-изгодни, а условията на отстъпват на тези в Банско?

Изключително слаба реклама

Слаба реклама и промотиране на предлаганите услуги. Това е проблема на всички предприемачи от околните села. Хотелиерите в Банско са в туристическия бизнес от дълги години и са разбрали, че средствата вложени за реклама се възвръщат няколкократно. Ако погледнете всеки по-известни туристически сайт и туристическите каталози, то там задължително фигурират повечето търговски обекти и хотели в Банско. Прекрасните хотели и заведения в Баня и околните села липсват, а това е голям пропуск. Това буквално е загуба за техните собственици, защото туристите идват и бързо си отиват, сезонът свършва.

• 100 лв за едногодишна реклама са страшно много пари?

Аз от личен опит мога да кажа, че когато се зароди идеята за изграждането на новият сайт на Баня си мислех, че всички хотели и всички заведения в Баня ще приветсват начинанието и ще се включат в каталога с удоволствие. Тук обаче не познах. Повечето от тях дори не обърнаха внимание на тази добра възможност, а някои дори казаха, че сума от порядъка на 100 лв за включването на техният обект в каталога на селото е много висока. Представяте ли си вложил си няколко стотин хиляди лева или милиона за хотел, а 100 лв за реклама са непоносима сума за твоя бизнес?

Е ако някой има идея за по-евтина реклама, моля нека да сподели това с всички свои колеги. Аз много ще се радвам на по-голяма популярност на селото, защото Баня има невероятен капацитет и при малко по-различна политика и самоорганизация на местния бизнес, Баня може да се превърне в една от най-предпочитаните дестинации в региона не само през зимния, но и за всички останали сезони.

Статия: Радко Александров

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Най-четени:

Валутни курсове

  • 1.95583